Протест във Варна срещу вятърните паркове в Черно море събра рибари и хотелиери

Протестиращите са категорични, че законопроектът трябва да бъде оттеглен

18.03.2024 | 18:55 Редактор: Деси Николова

Рибари и хотелиери излязоха на протест във Варна срещу вятърните паркове в Черно море. Те се събраха пред хотел край Двореца на културата и спорта в морската столица. Причината бе, че там днес трябваше да има кръгла маса, организирана от Центъра за изследване на демокрацията по въпроса за развитие на вятърни енергийни паркове в Черно море.

Стотици представители на рибарския и туристическия бизнес протестираха срещу изграждането на вятърни централи в Черно море. Това, което провокира недоволството им, е опитът на Центъра за изследване на демокрацията отново да инициира законопроекта за възобновяемите енергийни източници в морските пространства.

"Днешните действия са насочени срещу провеждането на кръгла маса за вятърни централи в Черно море - видим проблем, за който алармираме вече 3 месеца подред. Имахме обещание политически, че това няма да мине на второ четене, но се продължават опитите да бъде прокаран този закон", заяви Емил Милев от сдружението "Черноморски изгрев".

Протестиращите са категорични, че законопроектът трябва да бъде оттеглен и пуснат за пълно обществено обсъждане. 

"С това шествие искаме да заявим категоричната си позиция, че сме против на вятърни централи в Черно море, съсипването на бизнеса ни. Няма да остане риболовът в Черно море, за нас няма да остане туризъм, няма да остане и ресторантьорство в България", каза още Милев.

Протестът им е свързан и с липсата на лодкостоянки и места за домуване на риболовни кораби във Варна, проблем, който не е решен от над 3 десетилетия. Риболовните сдружения протестират и срещу злоупотребата с власт от страна на общински служители спрямо техни представители.

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа

Вижте повече в репортажа на Йоана Георгиева.