Преговорите продължават, проектосъставът на МС на ГЕРБ е неприемлив за ПП-ДБ

До 24 часа става ясно ще се разбере ли коалицията за правителство с премиер Габриел

18.03.2024 | 13:23 Редактор: Елеонора Танева

От ПП са поискали от ГЕРБ още време, за да изчистят неяснотите около ротацията. Затова Мария Габриел прие папката от президента Румен Радев за съставяне на правителство и я задържа. 

След над 15-минутно закъснение и многочасови преговори, продължили и тази сутрин, ГЕРБ-СДС получи проучвателния мандат за съставяне на правителство. 

"България има нужда от стабилност, тя трябва да се основата на ясни принципи, равнопоставеност в управлението. Затова сме дошли заедно, бяхме помолени от колегите от ПП-ДБ за още време. Надявам се да финализираме преговорите", каза след срещата при президента Мария Габриел.

Акад. Денков обяви, че очаква споразумението да бъде подписано. 

"Нашето разбиране е, че трябва да бъдат подписани заедно. Представеното сутринта като проектосъстав го виждаме за първи път. В този вид то за нас е неприемливо. Ще обсъждаме. След като приключат преговорите, тогава с г-жа Габриел можем да кажем какво ще бъде прието", добави Денков.

Късно снощи двете коалиции размениха остри реплики. Според ГЕРБ-СДС партньорите им "не искат да споделят властта".

"Отиваме по-скоро на нови избори, ако до 12 ч . искат да споделят властта, а не само да я държат за себе си, можем да говорим. Ако не - тогава връщаме мандата и правителство с втори мандат категорично няма да има", категорична беше снощи Деница Сачева.

От ПП-ДБ разпространиха документа на споразумението. В него е записано, че ще се провежда ежеседмична среща, на която ще се вземат решения, касаещи управленската програма, с участието на премиера, вицепремиера и лидерите на двете коалиции. Законопроекти и проекти на решения ще се внасят отново след постигнато съгласие и подписите на двете коалиции.

Мария Габриел има 7-дневен срок по Конституция за връщане на мандата.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа