Министър Цоков отчете свършеното от МОН за 9 месеца

България е една от първите държави, разработили насоки за използване на изкуствения интелект в учебния процес

17.03.2024 | 10:34 Редактор: Тодор Петров

Увеличение на възнаграждението на учителите, обявени конкурси за директори в 276 общински училища, разработена Визия за Стандарт за управление на качеството в училищното и предучилищното образование и стартирана цялостна промяна на учебните програми. Това са част от резултатите в работата на Министерството на образованието и науката през последните 9 месеца, които са обобщени в отчетен документ на институцията.

"Когато с моя екип започнахме работа, знаехме, че ни предстоят много предизвикателства, които трябва да решим за кратко време. Затова още в самото начало предложихме диалог и потърсихме подкрепа – от социалните партньори, от учителите, от университетските преподаватели, от родителите, от гражданското общество. Резултатите, които постигнахме, са плод на съвместните ни усилия", подчерта министърът на образованието и науката проф. Цоков.

През тези месеци бе стартирано реалното дигитализиране на образованието, а „Дигиталната раница“ на МОН вече включва повече от 30 000 електронни ресурса. България е и една от първите държави, разработили насоки за използване на изкуствения интелект в учебния процес. Стартира и процесът по изграждане на STEM център във всички над 2 200 български училища. 

"Намерихме дом и за Националния STEM център – в София Тех Парк, в нова и модерна сграда, която да подготвя бъдещите ни медалисти на международни състезания и олимпиади", се посочва в отчета на МОН. 

Сериозни инвестиции са направени и в материалната база. Обновени са 577 класни стаи в областта на хуманитарните науки, създадени са 177 нови кабинета за работа по интереси, а училищата с нови училищни библиотеки или кътове за четене са 331. Стартира и процесът по обновлението на спортните площадки и физкултурните салони в над 500 български училища, а осигуреното финансиране е близо четвърт милиард лева.

Правителството създаде и програма с бюджет от 240 млн. лв. за изграждане и разширяване на детски ясли, градини и училища, по която стартира изграждането на 33 нови сгради, а други 57 ще бъдат реконструирани и обновени. Отново със средства от държавния бюджет от следващата учебна година всички учебници и учебни комплекти ще се предоставят безплатно за всички ученици.

Медицинските бележки за извинение на отсъствията на учениците вече се издават изцяло по електронен път, а това спестява повече от 24 работни часа годишно на всеки класен ръководител. 

"Работихме с разбирането, че родителите са най-важният ни партньор и заедно предложихме увеличаване на отсъствията по семейни причини на 15 дни за всяка учебна година", се посочва още в отчета на МОН. Заедно с това бяха приети и промени в Закона за професионалното образование и обучение, с които държавата пое осигурителните вноски на децата, включени в дуална форма на обучение.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR