Патриарх Неофит беше близък до всички, пееше като славей

"Би трябвало следващият патриарх да бъде сравнително по-млад човек, който да има дълъг път пред себе си", коментира проф. д-р Стоян Денчев

16.03.2024 | 14:17 Редактор: Беатрис Младжова

В деня на погребението на Негово Светейшество патриарх Неофит се сещаме за милостта, добротата и човеколюбието. Траурната церемония започна в "Св. Александър Невски" и завърши в храма "Св. Неделя".

"Беше наистина трогателно цялото събитие, присъства цялата държава в лицето на ръководството. Още сутринта рано Негово Величество цар Симеон беше в храма, той каза, че прилича на погребението на неговия баща. Искам да се спра на интервюто на доц. Найденов - беше великолепно. Той говори с милост за патриарха, с уважение към Българската православна църква, към държавата. Противно на същността на богоизявените хора е да коментират кой става за патриарх и кой не. Всички, които отговарят на условията, са достойни", каза общественикът проф. д-р Стоян Денчев в извънредното студио на Bulgaria ON AIR, посветено на изпращането на българския патриарх Неофит в последния му земен път.

Покойният патриарх винаги е бил приближен до всички. Въпреки болестта и физическите си проблеми, той до последно изпълнява своя дълг на патриарх. 

"Всеки втори говори, че го познава и е негов приятел, аз не мога да си го позволя, макар че много пъти съм го срещал. През 2016 година в Женева се проведе православен събор и той присъстваше на него, тогава разговаряхме няколко пъти с патриарха. Казах му, че ми прави впечатление, че на самите срещи патриарсите са наперени, а той стои свит. Той ми каза, че иска, но не може, защото не се чувства добре. Тогава аз разбрах за физическите му проблеми", коментира професорът. 

Патриарх Неофит е познат за мнозина като човек с уникални певчевски способности и топлината, която се усеща, когато запее. Много хора описват гласа му като "на славей".

"Освен че говореше благо, пееше като славей. Той наистина имаше великолепни данни на певец, неговите песнопенията винаги са нещо, което носи наслада на душата, утеха и успокоение. Имаше някаква топлина, нещо, което отличаваше неговото участие в църковните служби. Няма да забравя неговите служби тогава, когато беше здрав, след това присъствието му на тях беше някак символично", добави гостът.

Предстои да бъде избран следващият патриарх на Българската православна църква. Технологиите също са аспект, който навлиза и в духовния живот.

"Би трябвало следващият патриарх да бъде един сравнително по-млад човек, който да има дълъг път пред себе си. Тече процес на овладяване на новите технологии, но надали някой от митрополитите не си служи с компютър. Това оказва влияние върху по-нататъшното развитие", посочи още проф. Денчев.

Религията в училище е тема на разговор, която все повече ще се обсъжда. 

"Всички религиозни деноминации имат желанието да се въведе религията в училище заради чистите човешки ценности, за човешкия морал, от който всички ние имаме нужда. И да присъства религията в образованието би било много полезно", смята събеседникът.