МВР засилва охраната в София на местата със "сборища на лица с различен произход"

От ресторантьорския и туристическия бранш изразиха притеснение, че подобни напрежението могат да повлияят негативно

11.03.2024 | 15:29 Редактор: Вяра Димова

Министерството на вътрешните работи засилва полицейското присъствие в централната градска част на столицата, както и в други райони, в които има "сборища на лица с различен произход". Думите са на вътрешния министър Калин Стоянов. 

Браншови организации, изпълнителна и местна власт се срещнаха в МВнР. В продължение на час търсиха различни решения, с които да успокоят нагнетилото се напрежение през последната седмица във връзка със сбиванията между българи и чужденци в центъра на София. От ресторантьорския и туристическия бранш заявиха, че подобни прояви на напрежение могат да повлияят негативно на икономиката и туристическия имидж на България.

"Засилваме полицейското присъствие, както в централната градска част, така и на други места със сборища на лица с различен произход. Засилваме активно и присъствието около центровете на ДА за бежанците", заяви Стоянов.

Министърът съобщи, че с инициираната законодателна промяна в Закона за администрацията, ще има възможност да се назначат необходимите 1264 бройки за ГД "Гранична полиция" и около 260 полицейски служители, които ще поемат охраната на петте центъра за настаняване.

"Към момента охраната в тях е поверена на частна фирма. През последните месеци беше извършено обследване на тези центрове. Констатирани са доста пропуски и са издадени препоръки", уточни той.

По думите на Стоянов няма увеличение на броя на инцидентните случаи с мигранти в България.

"Не е въпрос само на мигранти. От доста време има струпвания на груби български младежи и чуждестранни туристи, които нарушават спокойствието на други", обясни кметът на София Васил Терзиев.

"Сигурност е всичко, което искаме – за нас, за туристите и за персонала. Затова и реагирахме на един битов, както разбрахме, инцидент и настояваме случаят да не бъде използван с политически или етнически мотив. Знаем, че МВР и Столична община ще си свършат работата, а ние ще съдействаме за да предотвратим инциденти занапред", посочи председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

По-рано днес две от парламентарните групи внесоха своите предложения  в НС отново във връзка с проявилите се прояви на напрежение. ГЕРБ и ДПС настояват да се увеличи капацитетът на "Гранична полиция".

Вижте повече във видеото.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа