"Галъп": 42% от българите не биха защитили държавата си във война

За сравнение 96% от арменците биха участвали в битка за страната си

11.03.2024 | 11:52 Редактор: Деси Николова

Всеки втори по света заявява, че  ако има война, би се сражавал за страната си, една трета не биха, а останалите не са сигурни. Това показват резултати от ново проучване на Световната асоциация "Галъп интернешънъл", проведено в 45 държави по света и представително за повече от половината от световното население.

Изглежда, че заявената готовност за участие в битка за страната е намаляла след избухването на няколкото конфликти в различни точки от земното кълбо през последните години. През 2014 година например, след анексирането на Крим от Руската федерация, нагласите по същия въпрос показаха, че 61% от населението в глобален мащаб е готово да се бие за страната си, при 27%, които изразяват противоположното мнение.

30% у нас казват, че биха се били за страната ни, ако има война, 42% не биха, а останалите от запитаните у нас се колебаят и не знаят как да отговорят.

Българите като че ли са по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните – отново, както и преди десет години. През 2014 г. у нас 25% са отговорили, че биха се били, ако страната ни участва във война, а 47% декларират, че не биха.

Най-голяма готовност за участие в бой за страната си (отговори "да") изразяват хората в Армения (96%), Саудитска Арабия (94%), Азербайджан (88%), Пакистан (86%) и Грузия (83%). Най-малко склонни да се бият за своята държава при война са хората в Италия (78% отговори "не"), Австрия (62% "не"), Германия (57% "не"), Нигерия (54% "не") и Испания (53% "не").

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Знаем, че въпросът не е този, който задавате. В действителност проучвате обществените нагласи за участие във война за НАТО и корпорациите, не за България. Отлично знаем защо се прави това проучване точно в този момент.Направете го сред евроатлантическата общност, за да сте наясно дали 1% от нейните представители биха се сражавали за евроатлантическите " ценности". Имайте предвид, че ако 30% от тези хора потвърдят, че ще се бият за НАТО, реалният процент е под 10. Сигнализирай за неуместен коментар