Кирил Петков: Не искаме нито избори, нито управление без реформи

Добре би било г-н Борисов да дойде начело на своята дамска чета, заяви Атанас Атанасов

06.03.2024 | 15:20 Редактор: Толя Стоянова

След оставката на премиера Николай Денков идва времето на преговорите. И ГЕРБ, и "Продължаваме промяната" обявиха как си представят бъдещето управление.

От това дали ще стигнат до компромис зависи и дали ще има ротация на властта или предсрочни избори. От партията на Борисов обявиха, че още никой не ги е търсил с покана за диалог. Но категорично уточниха, че това може да стане, след като главният преговарящ на ГЕРБ Мария Габриел се завърне в България.

Според ГЕРБ решението на Николай Денков да избърза с подаването на оставката е подкопало и без това крехкото доверие между двете коалиции, а целта най-вероятно е да се стигне до предсрочен вот. Тезата беше отхвърлена от "Продължаваме промяната".

"Има този елемент на неглижиране на джентълменското споразумение. Акад. Денков дойде и отиде на заседание на МС, където ще гледат 25 точки. Правителството, което е с прекратени пълномощия, продължава своята функция", коментира председателят на НС Росен Желязков.

"Това прибързано действие на колегите от ПП-ДБ за подаване на оставка и нейното гласуване буди подозрения. Не е ясно каква е целта на тези действия", добави Теменужка Петкова от ГЕРБ.

"Това управление бяга от резултатите от собствената си работа", изрази мнение Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС.

"ПП-ДБ решихме, че преговорният екип ще бъде от самите лидери, за да няма забавяне в решението. Не искаме избори, но другото което не искаме, е управление без реформи", заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

"Несъгласията са налице, но те могат да бъдат преодолени на масата на преговорите. Нека като се върнат от Букурещ г-н Борисов и г-жа Габриел, да сядаме още през този уикенд. Добре би било г-н Борисов да дойде начело на своята дамска чета", каза Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

Министърът на финансите Асен Василев, когото Бойко Борисов посочи, че трябва да бъде сменен в следващия кабинет, вече има уговорка за среща с бъдещия премиер.

Под въпрос остават постовете в кабинета и в регулаторите. Спорни са и управленските документи и на двете страни, заради критики по определени точки.

Вижте повече в репортажа.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)