Кирил Петков: За първи път премиер си подаде оставката, защото е дал обещание

Хората очакват да няма "джуджета" и "нотариуси", заяви съпредседателят на ПП-ДБ

06.03.2024 | 12:23 Редактор: Толя Стоянова

Всяко едно споразумение е обещание. Добро обещание е това, което се спазва. Преди 9 месеца обещахме, че на този ден ще бъде дадена оставката. Акад. Денков спази това обещание. А днес го внесохме за гласуване в зала. В историята на България няма такива примери. За първи път премиер си подаде оставката, защото е дал обещание. Но той не даде само обещанието пред вас, а и пред целия български народ. Властта за нас не е крайна цел. Властта за нас е средство за промяна. Докато тази промяна се случва, ние ще бъдем тук и ще движим напред. Това каза съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков от трибуната в НС.

Той отбеляза, че много неща са се случили за тези 9 месеца.

"Промяна в Конституцията, която за първи път даде шанс да направим реална реформа в съдебната система. Затова благодаря на всички колеги, които участваха в тази промяна. Шенген - след като 15 години това не се случваше, днес вече сме пълноправен член на Шенген и сухоземните граници ще бъдат следващата стъпка - всички знаем, че тя ще се случи. Разследването на главния прокурор вече е факт. Антикорупционният закон - приет. Бюджетът с 3% дефицит също е факт. Запазване на българското Черноморие - факт. Но тези промени, колкото и да ви притесняват, колеги, не са най-важни", посочи Петков.

По думите му единствените промени, които са необратими, са тези, които променят очакванията и страховете на българския народ.

"Днес вече българите очакват да имат премиер, който е образован, проевропейски, балансиран. Очакват във властта никой да не е с монопол. Очакват да няма държавен служител, на който само Господ да му е над главата. Пенсионерите очакват да не са под линията на бедност. Училите очакват приоритетът "Образование" да е водещ за държавата и техните заплати да са над средните за страната. Кметовете очакват да имат равен достъп до финансиране. Хората нямат страх от енергийната зависимост от Русия, нито от друга страна. Тези очаквания и промени на страховете са необратими. Който и да управлява оттук нататък, трябва да отговаря на тези очаквания", добави Петков.

Той отбеляза, че задачата занапред е да продължават с тези промени.

"Хората очакват независими регулатори, които да бранят цените от монополи. Очакват да има справедлива цена на енергията, на тока и на газа. Очакват да има независими медии. Очакват да няма "джуджета" и "нотариуси". Очакват прокурорите да имат само обществен интерес. Очакват службите да се борят за сигурността на всеки един български гражданин. Ние ще работим това да продължи", каза още съпредседателят на ПП-ДБ.

"Колеги, за ваше лично съжаление, тези очаквания вече са във всички български избиратели. Който и да иска да управлява тази държава, трябва да ги спазва. Така че, простотията, подвикванията, наглите изказвания и зависимостта от други държави, не са вече част от очакванията на българския народ. Шоуто, което гледаме напоследък, със сексуалните комплекси и други неща, е извън очакванията на българския народ. За съжаление, колеги, това ще ви маргинализира все повече", заяви Петков.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа


1
1 rate up comment rate down comment 0
Хапльо си
преди 2 месеца
Кой си ти да говориш от името на българите, канадецо? Единственото, което искаме, е да се махате всички, и ти , и Денков, и останалите продажници! Женчото, който си държал на думата, как един път не изпълни обещанията си към народа, а? Само се оправдава с разни посолства, с ЕС и НАТО. Изчезвайте всички по островите докато е време и доброволно! Иначе няма да можете да избягате! Измислената игра на избори, европейски " ценности", демокрации и посолства приключи, ако вече не си го разбрал! Сигнализирай за неуместен коментар