Депутатите приеха оставката на кабинета "Денков"

Това стана единодушно с 216 гласа "за"

06.03.2024 | 11:24 Редактор: Деси Николова

С 216 гласа абсолютно единодушно депутатите гласуваха оставката на премиера акад. Николай Денков. Правомощията на Министерския съвет са прекратени. Премиерът Денков и ръководеният от него кабинет ще продължат да работят до съставянето на ново редовно правителство.

По време на дебатите по точката, която бе първа в дневния ред за седмицата, той представи свършеното от него и министрите през последните девет месеца.

Остри критики бяха отправени от опозицията. Те основно бяха насочени срещу приоритетите в управленската програма, обявена преди създаването на кабинета.

Първи "Възраждане" разкритикуваха управлението. От партията заявиха, че заради съставянето на това правителство, хората губят доверие в политическата система: "Безверието дойде заради тези срамни коалиции, които управляват".

Георги Свиленски от БСП разкритикува Денков заради това, че напусна пленарната зала по време на изказването на Цончо Ганев. Според депутата от БСП бягал от българските граждани. Свиленски призова Денков да се върне в пленарната зала.

Лидерът на ИТН Тошко Йорданов също не пропусна да коментира управлението на кабинета "Денков".

"Това, което се случва днес, трябваше да се случи преди девет месеца. Доказателство за това са събитията от днес, в които министър-председателят се изпързаля от пленарната зала и избяга", заяви той.

Йорданов отново разкритикува влизането на България в Шенген по въздух и вода и каза, че страната ни получавала мигранти от останалите европейски страни, предаде "Фокус".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова продължи с ревизията, направена от опозицията: "Ние от БСП за България ще подкрепим тази оставка. Още от създаването на това правителство сме заявявали, че то е порочно заченато и абсолютно неестествено като "сглобка".

Тя определи управляващото мнозинство като "моралното дъно“ в политиката - "Постигнаха математически сбор от брой депутати, необходими за това мнозинство, но този математически сбор представлява моралното дъно в политиката, защото хора, защото хора, които взаимно се отричаха, взаимно се клеха и арестуваха, се събраха – направиха го единствено в името на властта".

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR