България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Крайно време е за коалиционно споразумение, нови избори не биха променили нищо

Свидетели сме на политически театър, смятат Любомир Стефанов и Юлий Павлов

06.03.2024 | 10:32 Редактор: Деси Николова

ГЕРБ започва преговори с ПП-ДБ за управление до края на мандата на 49-ото Народно събрание. Излъчен е и специален преговорен екип. От партията на Бойко Борисов предлагат и механизъм за вземане на управленски решения. 

Срокът за преговори с ПП-ДБ е кратък - до 8 март. Вчера премиерът Николай Денков депозира своята оставка, а днес Народното събрание я дискутира и гласува.

"Крайно време беше да има коалиционно споразумение, заради което ние призовавахме на професионално ниво още преди да започнат тези истории, тъй като в момента ставаме свидетели на един абсолютно излишен театър, който е с елементи на забавление. Предизвестено е как ще свърши. Не сме имали никога съмнение, че това е единствената формула, която да стабилизира подобен тип взаимоотношения", заяви политологът Любомир Стефанов в студиото на "България сутрин".

"Вече не гледаме отделни моноспектакли, а един общ спектакъл, който от доста време се разиграва. Преди да са минали европейските избори, ПП-ДБ не биха желали да подпишат някакво споразумение. Те твърдят, че с цялостно споразумение няма да продължат. Едната страна настоява да се узакони връзката и да се сключи брачен договор, но другата казва - не, да минат 9 месеца още пробен период и тогава ще мислим да преминаваме в брак. Проблемът е обаче, че има трети партньор и това е ДПС", каза социологът Юлий Павлов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Социологът бе категоричен, че ротация ще има, но тя няма да се случи в рамките на следващите два дни, а вероятно ще бъде забавена.

"Цялото поставяне на срокове от два-три дни е абсолютно непрофесионално", смята Павлов.

"Времето е проблемът. Ако девет месеца са загубени да не се разберат как ще продължат, за два дни няма да се уточнят. Гражданите нямат време да чакат. Онова, което би предизвикало вълна от недоволство, е липсата на битова справедливост в обществото. Всички останали разкази са такива, гражданите са ги приели, знаят, че е трудно, че е сложно, но са приели, че Еврозоната и Шенген са цели, които ще постигнем. Това, което хората ги вбесява, е липсата на справедливост", коментира Стефанов.

По негови думи обществото не се интересува от казуси като Мартин Нотариуса, Пепи Еврото и други корупционни практики по високите етажи, а това, което е важно за българина, са битовите случаи, в които липсва справедливост.

Според Юлий Павлов има множество причини правителството да остане.

"Интересите на държавата изискваха да има стабилно управление, интересите на нашите евроатлантически партньори го изискват, интересите на партиите, които са в момента го изискват. Едни нови избори няма да променят нищо. ГЕРБ ще загубят малко проценти, "Продължаваме промяната" малко повече, но структурата на парламента ще бъде същата", подчерта Павлов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа