Росен Желязков: Още днес оставката на правителството отива при президента

Преговорите не могат да стартират в отсъствието на главния преговарящ в лицето на Мария Габриел, категорични са от ГЕРБ-СДС

06.03.2024 | 12:47 Редактор: Толя Стоянова

ГЕРБ-СДС не разбират защо ПП-ДБ са бързали с оставката на кабинета. Според тях доверието преди началото на преговорите за подписване на коалиционно споразумение се подкопава. Това заявиха Теменужка Петков, Рая Назарян и Росен Желязков в кулоарите на парламента след гласуването на оставката на премиера Николай Денков. 

"Не мога да си представя защо беше необходимо това бързане. На фона на всичко това беше малко странно", заяви заместник-председателят на групата Теменужка Петкова.

Тя коментира, че отдавна първата политическа сила е заявила, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и вицепремиерът Мария Габриел ще трябва да отсъстват в този период, за да могат да присъстват на форума на ЕНП, който се провежда в Букурещ. 

"Това, което може би по-скоро те искат, е да тласнат държавата към избори", коментира още Петкова. 

Председателят на парламента Росен Желязков също даде оценката си за случилото се. Според него с действията си ПП-ДБ "подкопават крехкото доверие", което първите две политически сили имат в момента.

"Има го елементът на неглижиране на джентълменското споразумение. В момента се чудим защо е крехко доверието, което има, и се правят такива символични жестове, които подкопават това доверие, и добавят още нотка на горчивина, която се е зародила", заяви председателят на парламента.

Той обяви, че ПП-ДБ са се възползвали от процедурна хватка, с която във всяка първа сряда от месеца всяка парламентарна група може да прави предложения, които не се гласуват в залата.

От ГЕРБ-СДС са категорични, че преговорите не могат да стартират в отсъствието на главния преговарящ в лицето на Мария Габриел. Първата политическа сила обаче ще използват първия удобен момент за стартиране на разговорите, в който ПП-ДБ ще дадат зелена светлина за това. 

Попитан дали ще изпрати оставката на премиера до президента още днес, Росен Желязков отговори, че ще го направи. Той смята, че президентът ще спази всички конституционни процедури, които следват от решението на парламента.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)