Мария Габриел: За Шенген не сме обсъждали приемането на осъждани мигранти

България ще има силна роля на масата на преговорите след 31 март, заяви вицепремиерът

01.03.2024 | 10:00 Редактор: Деси Николова
Мария Габриел: За Шенген не сме обсъждали приемането на осъждани мигранти

"Не съм привърженик на изкуственото създаване на страхове. По време на преговорите за Шенген не е обсъждано да приемаме мигранти, които са осъждани", заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

"Това, което ясно заявихме по време на преговорите, е, че ние ще спазваме задълженията по Дъблинското споразумение", припомни Габриел по време на блиц контрола в пленарна зала.

Тя добави, че по време на преговорите за Шенген са стигнали до извода, че имаме нужда "Фронтекс" да направи така, че сухопътната граница с Турция да е добре опазена.

"12 години България не беше допускана в нито една част на шенгенското пространство. След 31 март България ще има силна роля на масата на преговорите именно чрез приемането ни в Шенген по въздух и вода", уточни Габриел, цитирана от БГНЕС.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


2
1 rate up comment rate down comment 0
Ти нормална ли си?
преди 1 месец
Не била обсъждала дали мигрантите са осъждани. Значи признава, че се е съгласила да приемаме мигранти и шикалкави сякаш Австрия и КО ще проверяват дали са осъждани или не. Каква силна позиция ще има България, след като :1. ако не се превърнем в мигрантско гето в достатъчна степен , Австрия няма да вдигне ветото;2. Австрия може да реши, че не сме достатъчно обогатени с мигранти и да не вдигне ветото;3. след като се напълним с мигранти, Австрия ще ползва това като причина да не ни пусне в Шенген? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Вещи$ а
преди 1 месец
Ако те видя на живо, ще ти лепна договора върху лъжливата физиономия! В него пише НЕОГРАНИЧЕН брой мигранти. ФРОНТЕКС идва да пази границите, така че мигрантите, прииждащи със самолети, да не могат да напуснат България. Гетото се охранява, не за да не влизат мигранти, а за да не излизат! Освен това, има задължение да се гласува " за" Пакта за миграцията, според който богатите държави ще плащат на бедните, за да приемат мигранти. Иска ли bgonair документа, за да спрат спекулациите,а? Сигнализирай за неуместен коментар