"Магистрат, човек с пагон и хитрец" тормозят учители и родители от 43 ОУ в София

Организиран е протест пред Съдебната палата в София, искат среща с Борислав Сарафов

20.02.2024 | 15:54 Редактор: Елеонора Танева

Учители и родители от 43-то ОУ "Христо Смирненски" в София излизат на протест пред Съдебната палата в София, искат среща с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Протестът е обявен за четвъртък, 22 февруари, от 16:30 часа. Той е срещу "безпрецедентния тормоз и порочния натиск", на който са подложени ръководството на училището, педагозите, родители и деца от страна на трима родители, които са посочени като:

Магистрат – родител, който отдавна премина човешката граница на търпението ни, етиката, добрите нрави и морал!

Родител – лъжец, но с пагон!

Родител- хитрец, но и лъжец, който действа така в училище още от 2018 година! Родител, който е действал така и срещу почетния днес, но дългогодишен директор на 43.ОУ!

Организаторите ще настояват за "пълно и обективно разследване на връзки, контакти, зависимости, интереси и проверка за злоупотреба със служебно положение по жалбите срещу училището, учители и директора от МВР и прокуратурата, използването на лични данни на учителите и анонимните сигнали".

Конфликтът датира от март м.г. Оттогава за по-малко от година са подадени над 30 жалби до различни институции, не само МОН и Регионалното управление по образование, но и ГДНП, Столична дирекция на полицията, ВСС, Държавна агенция за закрила на детето, Софийски районен съд, АДФИ, 3 - РПУ, главния прокурор, министъра на правосъдието и омбудсмана.

От края на май до средата на юли 2023 г. е имало проверка на АДФИ. Отначало в училището смятат, че тя е регулярна, тъй като са бюджетна организация. Впоследствие разбират, че се прави по сигнал. Кой го е подал, не е известно.

Миналата седмица - в петък, пристигнало писмо с наложена глоба от 200 лева за административно нарушение на директора. След получаване на доклада, СГП започва досъдебно производство. Един от тримата родители работи именно там, разпределен след закриване на Специализираната прокуратура. Случаят стига до Главна дирекция "Национална полиция", където директорката е разпитвана на 13 февруари, пише БНР.

Агенцията за закрила на детето е сезирана след направена забележка в час по физическо възпитание заради грубо държание. Резултатът е жалба за психически тормоз. Повод за друга жалба, с подобно оплакване до РУО, е срочна оценка 4 по математика.

Така от новата учебна година училището сменя преподавателя по математика.

Директорът Снежина Георгиева разказва за друг случай в междучасието, по който се налага нейната намеса. Ситуацията ескалира, когато на родителска среща родители алармират, че са притеснени заради липсата на контрол. Така става ясно и че учителите вече се притесняват да му пишат забележки. Това се потвърждава от разказа на една от майките на дете от класа.

Снимка: Facebook