Денков каза своята истина за Хинков и директорите на болници

Когато един министър вече е казал, че си тръгва, стои въпросът дали трябва да решава кадрови проблеми, посочи премиерът

19.02.2024 | 11:37 Редактор: Тодор Петров

Здравният министър Христо Хинков очаква отнемане на лекарски права и призовава Лекарският съюз да се намеси в случая със записа от "Пирогов", в който се чува как медици отправят закани срещу близките на Даная. В телевизионно интервю тази сутрин Хинков разясни още, че на заседание на здравната комисия голяма част от депутатите са гласували да си оттегли заповедта за уволнението на шефа на "Пирогов". 

Хинков обяви още, че е спрял конкурсите за болнични директори под натиск и след молба от премиера и вицепремиера.

"Не съм забранил на министър Хинков да провежда конкурси за директори на болници", заяви премиерът Николай Денков по време на официалното обявяване на нова стипендиантска програма за развитие на технологични лидери на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT).

"Това, което казах на здравния министър, е да помисли дали е подходящо да го направи. Аз не съм забранил. Казах му аргументите, които имам. Това са решения в неговите правомощия. Аргументът е сравнително ясен и разбираем. Той е, че когато един министър вече е казал, че си тръгва, стои въпросът дали трябва да решава кадрови проблеми", каза Денков.

"И когато един министър иска да развива една система, естествено е част от развитието на тази система да бъде свързано и с кадрите, с които ще работи. Така че това бяха моите коментари. Министър Хинков каза "да". Не съм гледал интервюто, но видях как е отразено в медиите. Доколкото разбрах и той това е казал - ние просто сме му дали аргументи и в тази посока. Но никой от нас не си е позволил да му казва не, забранено или нещо такова", обясни премиерът.

Премиерът каза, че все още не се обсъжда кой ще е новият здравен министър след ротацията. И беше категоричен - няма други министри, заявили, че искат да напуснат поста си след 6 март. Вицепремиерът Мария Габриел провеждала индивидуални разговори с членовете на кабинета, за да формира оценката си за тях. Щяла да води и персонални разговори с всеки един. Чак след това, заедно с Денков, ще вземат окончателното решение за състава на бъдещия Министерски съвет.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR