"Преживях обстрел с ракети и гаубици, нищо не ме плаши": Българин от черния списък на Москва

Иван Калчев - Глиги е доброволец в Международния легион за защита на Украйна

17.02.2024 | 13:51 Редактор: Елеонора Танева

Русия издирва хиляди чужди граждани във връзка с войната в Украйна. В списъка попадат и четирима българи.

В списъка на руското вътрешно министерство, публикуван от опозиционния руски сайт "Медиазона", се виждат имената на европейски политици и държавни ръководители, сред които и премиерът на Естония - Кая Калас, заради унищожаването на съветски паметници. В списъка попадат и четирима българи. Един от издирваните е Иван Калчев - Глиги, доброволец в Международния легион за защита на Украйна. 

"Чест е да съм в списък с министри от прибалтийските държави и с хора, които са помогнали за коригиране на исторически неправди. С какво тази пропагандна димка помага за каквото и да е, ето аз съм тук, давам интервюта, очевидно не съм се притеснил от тази новина, не виждам някакви ефекти", каза Иван Калчев - Глиги.

Калчев прекарва месеци на фронта, където се сблъсква с ужаса на войната. Той участва в украинското контранастъпление по източния фланг, където се бие редом до украинци и други чуждестранни доброволци.

"След като съм преживял обстрел с ракети и гаубици и какво ли не, руската пропаганда не може да ме уплаши", категоричен е Иван Калчев.

Според експерти действията на Русия нямат юридическа тежест, тоест лицата в списъка могат да бъдат подведени под отговорност само, ако са на територията на Русия или нейни съюзници. 

"Това е подход на Русия да демонстрира че всеки, който се противопоставя на нейната политика, ще му се търси отговорност. Очевидно това е опит на режима да покаже и да стегне руското общество, че "вижте, ние сме готови да обвиним граждани на други страни, представете си какво ще се случи с вас, ако не сте съгласни с политиката на руското ръководство", допълни военният експерт Ивайло Иванов.

Заплаха срещу враговете на Федерацията обаче има. Пример за това е отравянето на Алексей Навални през 2020 година. 

"Ако говорим за някакви действия на спецслужби срещу тях, Русия е показала че няма колебания да използва непозволени действия - биологични оръжия, прякото убийство на руски граждани", добави Ивайло Иванов.

Част от списъка е и журналистът Христо Грозев, който публикува свои разследвания срещу Кремъл и управлението на руския президент.  

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Защо не си на фронта ,Глиги? Като гледам , не си бил на първа линия там, а за евроатлантическа пропаганда. Сигнализирай за неуместен коментар