Доволни и искане за оставка след решението на Вяра Тодева да отмени избора на комисии в СОС

Столичните общинари трябва да гласуват наново

15.02.2024 | 18:55 Редактор: Толя Стоянова

Поредна глава от сагата със старта на работата на Столичния общински съвет. Областният управител Вяра Тодева отмени избора на зам.-председатели и комисии. Връщането на двете решения на практика обезсмисля 12-часовото заседание миналата седмица, на което по тъмно бяха гласувани състава на постоянните комисии и зам.-председателите в Столичния общински съвет. Основните комисии бяха оглавени от ГЕРБ и БСП, а от най-голямата група се заканиха, че ще протестират срещу решението. Областният управител на София определи решенията като незаконосъобразни. Така столичните общинари трябва да гласуват наново заместник-председатели и състав на постоянни комисии.

"Аз не мога да гласувам за нещо, с което не съм запознат", заяви Христо Копаранов от "Спаси София".

Групата на ГЕРБ поиска отстраняването на Вяра Тодева, а БСП - нейната оставка. По думите на Антон Хекимян от ГЕРБ тя е изпълнявала политически поръчки.

На въпрос дали ще има пренареждане на състава на комисиите след връщането на решението от "ПП-ДБ-СС" Симеон Ставрев отговори: "Ние сме склонни да говорим, има такива пропорционалност при избирането на комисиите".

На следващото заседание общинарите трябва отново да изберат заместник-председатели, както да попълнят състава на комисиите. Този път обаче спрямо правилника за дейността на Столичния общински съвет.

Вижте повече в репортажа на Йоана Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)