Васко Василев: Не подкрепям Путин и не ми е позволено да направя концерт в Москва

"Жалко е културата и спортът да са намесени в политиката", каза световноизвестният цигулар

09.02.2024 | 19:38 Редактор: Искра Ангелова
Васко Василев: Не подкрепям Путин и не ми е позволено да направя концерт в Москва

В момента не мога да отида в Москва да направя концерт, политически не ми е позволено, защото аз не подкрепям Путин. Дори по време на Студената война музикантите можеха да пътуват и да правят концерти, а сега по-лошо. Това каза световноизвестният цигулар Васко Василев и добави, че би искал, защото "руската публика е една от най-хубавите публики в света и това е най-ерудираната страна в света за култура".

"Хората, които заклеймяват руските артисти, не знаят какво е да живееш в страна като Русия. Ако те кажат нещо срещу властта, ще изгубят работата си, техните семейства ще загубят работата си. Понякога тези хора като Валерий Гергиев и Анна Нетребко нямат избор, а за тях работата им е животът им", коментира той и изтъкна, че медалът има и друга страна.

"Аз работя в Ковънт Гардън. На няколко концерта карат почти всички музиканти да си слагат знамето на Украйна, което също не е добре. Ние живеем в демокрация, ако някой не иска да подкрепя Украйна, няма нужда да си слага", допълни той, цитиран от БНР.

Според него е жалко, че културата и спортът са намесени в политиката: "Културата се ползва все повече за пропаганда от Русия, но и от други страни. Когато изявени личности от културните среди се ползват от политиците, стават част от пропагандата. Трудно е, когато живееш в такава страна като Русия".

"Когато публиката пита кога е следващият ми концерт, за мен това е най-големият комплимент", призна световноизвестният цигулар.

Цигуларят посочи, че през юни ще има концерт в Украйна, в Лвив (Лвов), където е почетен професор.

"На 5 ноември в НДК ще бъде премиерата на един документален филм "Васко и цигулката", на който днес завършихме снимките", разказа още Васко Василев.

Снимка: БГНЕС