Кой е Олександър Сирски - новият главнокомандващ армията на Украйна

В обучението му ясно си личат следите на съветските йерархични структури

09.02.2024 | 14:38 Редактор: Тодор Петров
Кой е Олександър Сирски - новият главнокомандващ армията на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски освободи Валери Залужни от поста главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). На негово място е назначен генерал-полковник Олександър Сирски, който преди това е бил командир на Сухопътните войски. "Той има успешен опит в областта на отбраната - ръководил е защитата на Киев - както и в нападение – от освободителната операция в Харков", мотивира решението си президентът.

Олександър Сирски е роден на 26 юли 1965 г.  във Владимирска област. От 1980-те години живее в Украйна. За разлика от генерал Залужни, който няма никакъв опит в Съветската армия, Сирски е завършил Московското висше училище за командири, а след дипломирането си през 1986 г. е служил пет години в мотострелковите войски на Съветската армия. 

В тази връзка агенция Ройтерс цитира военни анализатори, според които в обучението на Сирски ясно си личат следите на съветските йерархични структури.

Именно заради тази подробност от биографията си Сирски не е особено обичан от редовите военни, които го смятат за командир от съветски тип, написа "Вашингтон Пост". Съвсем различно послание излъчва самият Сирски. В свое интервю той подчерта, че украинската армия се управлява по коренно различен начин от съвременната руска армия и че за него животът на войника е най-висшата ценност.

Олександър Сирски е професионален военен. След като Украйна обявява своята независимост през 1991 година той се премества там. В украинските въоръжени сили преминава през почти всички нива, започвайки от командир на взвод. Когато през пролетта на 2014 започват военните действия в Донбас той е назначен за началник на щаба на антитерористичната операция, както в Украйна първоначално наричаха войната в Донбас.

Името на Сирски най-често се споменава тогава във връзка с координацията на изтеглянето на украинските военни от Дебалцево, което през 2015 г. беше обкръжено от руските сили и където украинската армия претърпя тежки загуби. Сирски създава групата под кодово наименование "Снежен леопард", с помощта на която става извеждането на украинските части от града. Тогава именно си спечелва и прозвището „Снежния леопард“. За своите заслуги Сирски е награден с орден "Богдан Хмелницки" трета степен и е повишен. Следващото му издигане в кариерата е назначаването му през 2019 година за командир на Сухопътните войски на Украинската армия.

Сирски има основна заслуга за защитата на Киев по време на руското настъпление към града. Той организира двустепенна отбрана на украинската столица, за целта са били разрушени мостове и създадени водни препятствия в региона. Според много военни наблюдатели именно този комплекс от мерки е възпрепятствал настъплението на руснаците. След това руските сили са принудени да отстъпят, пише DW.

През юли 2023 г. пред Би Би Си Сирски назова причините, поради които украинското контранастъпление не успя да повтори блестящите успехи от предишните офанзиви. Тогава той обясни, че се дължи най-вече на това, че руснаците са били добре подготвени за украинското контранастъпление, включително с изградените от тях мощни отбранителни съоръжения.

Коментирайки назначението на Сирски, военните наблюдатели отбелязват, че при него има по-добри отношения между Генералния щаб и политическото ръководство, отколкото при неговия предшественик. В същото време някои експерти смятат, че причината за това назначение е по-скоро политическа, отколкото военна.

Снимка: БГНЕС