"Маркет линкс": При избори днес ГЕРБ-СДС води на ПП-ДБ с над 6%

"Възраждане" постепенно губи електорална подкрепа

09.02.2024 | 12:40 Редактор: Елеонора Танева

Ако изборите бяха днес, 23,8% от гласуващите биха дали вота си за ГЕРБ-СДС, а 17,2% – за ПП-ДБ, сочи проучване на "Маркет линкс" за електоралните нагласи. На трето място са ДПС с 12,1%, а "Възраждане" постепенно губи електорална подкрепа, като партията би получила 9,9% от вота на гласуващите, а БСП – 8,5%. Според данните от проучването при левицата се усеща най-голямо изоставане в електоралната подкрепа.

Въпреки честите политически скандали ситуацията в страната е значително по-спокойна, отколкото преди 6 месеца – 37% са съгласни с това твърдение, сочат резултатите от проучването, въпреки че 46% остават несъгласни.

По отношение на доверието към политическите лидери няма драстични изменения. Доверието към президента Румен Радев е 40% при 38% недоверие. Вицепремиерът Мария Габриел се ползва с 24% доверие и 45% недоверие. С 24% доверие се ползват и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, и премиерът акад. Николай Денков, като при Борисов недоверието е малко по-високо – 61% към 52% за Денков. Това показва проучването, проведено между 26 януари и 4 февруари сред 1016 души по поръчка на bTV.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)