Кирил Петков: Дадохме дума, че Габриел ще е премиер, имаме сложни преговори

"Вече влязохме дълбоко в преговорите как ще изглежда следващото правителство", призна съпредседателят на ПП-ДБ

02.02.2024 | 15:58 Редактор: Искра Ангелова
Кирил Петков: Дадохме дума, че Габриел ще е премиер, имаме сложни преговори

Ние държим да си спазваме уговорката, дадохме си дума още в началото, че Мария Габриел ще бъде премиер и ще искаме това да се случи. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков пред журналисти.

"Имаме много сложни преговори в момента. Те започнаха в най-истинската им форма - подготовка на ротацията на 6 март. Вече влязохме дълбоко в преговорите как ще изглежда следващото правителство, регулаторите, службите и съдебната власт. Всичко това в момента стои. Процесите са взаимносвързани. Важно е в тази много тежка и трудна сглобка нещата да се случват така, защото едно от нещата, които гарантират, че България върви напред, е да си държим на думата", допълни той.

"Докато ПП-ДБ сме в политиката, ние непрекъснато ще казваме следното - трябва да имаме институции като КЗК, КРС, всички регулатори да бъдат прозрачно назначени с хора, които са независими от политиците. Това е много важно", категоричен бе Петков.

Той припомни, че от партията му държат на реформата в службите да бъде осъществена, а също така и цялостна реформа в съдебната система.

"ДПС ясно ни казаха, че няма да участват по никакъв начин с министри и заместник-министри. Преговорите за правителство ще бъдат единствено между нас и ГЕРБ", поясни още съпредседателят на ПП-ДБ.

Бившият премиер коментира и боя в парламента между Радостин Василев и Искрен Митев: "Това е абсолютна простащина от страна на Радостин Василев".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR