Ще има ли грипна ваканция за децата в Пазарджик? Оказват се най-уязвими

Противоепидемичните мерки остават в сила до 2 февруари

26.01.2024 | 13:40 Редактор: Толя Стоянова

Все повече области са в грипна епидемия. От днес и Пазарджик влезе в списъка на засегнатите райони,а заболеваемостта в региона продължава да расте. Още в сряда Областният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания реши от 26 януари в областта да бъдат въведени противоепидемични мерки. Преустановяват се плановите консултации, профилактичните прегледи, свижданията в болниците.

"Следим заболеваемостта от грип. При обявяването на епидемията беше 302 на 10000, вече към днешна дата данните показват, че заболеваемостта се увеличава и стойностите са някъде около 353 на 10000 души население", каза Ирина Атанасова от РЗИ-Пазарджик.

Най-много заболели има при децата от 0 до 4 години.

"Децата са най-уязвими, защото детската възраст е по-крехка. Те се разболяват по-бързо, по-лесно се инфектират, имат доста контакти в детски градини, училища, семействата. Хубавото при повечето от тях е, че бързо оздравяват", посочи педиатърът д-р Димитър Агов.

Близо една пета от учениците са болни и не са в час, заболели има и от педагогическия персонал.

"Грипна ваканция за учениците няма да има. Не се налага прекъсването на учебни занятия в училища", коментира областният управител Валентина Кайтазова.

"Ситуацията е динамична, променлива, следи се и при необходимост ще се разширяват противоепидемичните мерки", каза Атанасова.

Противоепидемичните мерки остават в сила до 2 февруари, включително. А в Пловдив днес решават дали от понеделник децата няма да останат вкъщи заради заразата.

Вижте повече в репортажа.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа