Атанасова и Белазелков полагат клетва като конституционни съдии

Партии призоваха президента Радев да не присъства на церемонията

26.01.2024 | 06:54 Редактор: Вяра Димова
Атанасова и Белазелков полагат клетва като конституционни съдии

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков ще положат клетва като конституционни съдии. Преди седмица те бяха избрани от Народното събрание с гласовете на депутатите от т.нар. конституционно мнозинство.

Атанасова и Белазелков ще се закълнат в присъствието на председателя на Народното събрание,  президента и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд.

Отсъствието на някои от официалните гости не може да попречи на встъпването на двамата, тъй като според Закона за Конституционния съд, новите конституционни съдии полагат клетва пред състава на съда.

Преди дни президентът Румен Радев атакува избора на новите конституционни съдии пред Конституционния съд. Според "Възраждане" клетва не трябва да има, докато не се произнесе съдът. От БСП призоваха президента да не отиде на клетвата, същото поискаха и от "Има такъв народ".

Да се откажат от поста призоваха и адвокати, и политически лица. Според юристи и конституционалисти отсъствието на държавния глава от официалната церемония може да се разчете като знак, но не би следвало да е причина новите съдии да не се закълнат.

Експерти коментираха, че съществуват два варианта клетвата да бъде спряна. Единият е самите кандидати да откажат да я положат, а другият - да си тръгнат всички поканени гости, включително и членовете на Конституционния съд.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа

Снимка: БГНЕС