От Бургас до София - протести под надслов "Русия без Путин" и "Свобода за Навални"

Пловдив също се включи в инициативата

21.01.2024 | 15:58 Редактор: Искра Ангелова
От Бургас до София - протести под надслов

Протести в столицата и няколко големи града се проведоха под надслов "Русия без Путин". В София недоволните се събраха в непосредствена близост до Националния дворец на културата (НДК).

Призивите на демонстрантите гласят "Free for A. Navalny! Русия без Путин – убиеца на жени и деца!", "Мястото на пл. "Немцов" е до оградата на Мутрофанова!", "Свобода за Навални!", "Осигурете убежище за Глазунова, Санина, Стручев и всички противници на войната на Путин!".

На мястото на протеста е разпънато и знаме с цветовете бяло-синьо-бяло. То символизира истинския за демонстрантите-противници на президента Владимир Путин национален флаг на Руската федерация, тъй като от него е премахнат червеният цвят, който те определят като цвят, олицетворяващ агресията на РФ в Украйна и терора върху руските граждани, които се противопоставят на руската държавна политика и кремълския режим.

"Днес сме тук, за да подкрепим нашите приятели от свободна Русия в тяхната инициатива "Русия без Путин", защото Путин е едно зло, което, както виждаме, цял свят вече си пати от него. Не остана конфликт, който да не е забъркал навсякъде - не само в Украйна", каза Колю Карастоянови, добавяйки, че руският президент се опитва да "разбърка Косово и Сърбия".

Протестиращият е категоричен, че "всичко зло е Путин", като призова "Русия без Путин" и "свобода за Навални". Според него ситуацията в РФ няма да се промени след президентските избори. "В Русия няма демокрация. Изборите са проформа. Просто минават едни въоръжени хора с избирателни списъци и ако смееш не гласуваш за Путин. Просто това е проформа отвсякъде", заяви той.

Карастоянов коментира, че бяло-синьо-бялото знаме е новото знаме на Русия, "без червената ивица, която е кръвта".

Мая Маркова сподели, че редовно участва на протестите на Сдружение за свободна Русия, за да подкрепи исканията им за демократизиране на Русия и за убежище на противниците на Путин, търсещи убежище в България. "Бяло-синьо-бялото знаме се получава като от знамето на Русия се махне червеният цвят - цветът на кръвта. Противниците на Путин и на сегашния руски режим са възприели това знаме, знамето на бореща се, свободна Русия", обясни жената.

Според нея изходът от президентските избори в РФ е предрешен. "Путин ще спечели, вече се знаят и процентите - над 90% ще има. Но интересното е, че въпреки това Путин се стреми да не ядосва своите поданици твърде много преди това, например отлага мобилизацията. Очаква се мобилизация и цялостно влошаване на положението след изборите", допълни Маркова.

В заключение тя призова българското гражданско общество повече да подкрепя Украйна и бореща се свободна Русия.

Пловдив също се включи в инициативата за протести срещу управлението на руския президент Владимир Путин. Мирната демонстрация се състоя пред Централната поща в града.

Част от протестиращите дойдоха с децата си и издигнаха плакати с лозунги срещу руския президент и с предупреждения, че войната е по-близо отколкото изглежда.

През цялото време служители на МВР-Пловдив охраняваха протеста, който премина без провокации, информира БГНЕС.

Малцината събрали се в Пловдив руски граждани осъдиха агресията на Владимир Путин и се обявиха за свободна и независима Украйна.

Руснаци излязоха на мирен протест в Бургас с искане за политическо убежище. Те се събраха пред паметника на Альоша в морския град. Държавната агенция за бежанците нееднократно отказва да разгледа молбите за убежище на две бежанки от Русия, противнички на войната срещу Украйна – без да разглежда молбите им по същество.

Снимка: БГНЕС