Sky News: 2024 г. ще е трудна за украинците, Путин не се е отказал от амбициите си

Конфликтът се превърна в "стратегическа безизходица", смята военният анализатор Саймън Дигинс

19.01.2024 | 20:50 Редактор: Вяра Димова
Sky News: 2024 г. ще е трудна за украинците, Путин не се е отказал от амбициите си

"Войната в Украйна се превърна в "стратегическа безизходица" и 2024 г. "вероятно ще бъде много трудна за украинците", заявява военният анализатор на Sky News Саймън Дигинс.

Ясно е, че украинската контраофанзива "не е успяла", добави той. Въпреки това "не е ясно" дали Русия възнамерява да започне нова собствена офанзива. Дигинс реагира и на коментарите на високопоставен служител на НАТО, адмирал Роб Бауер, който заяви, че цивилните граждани на Запад трябва да се подготвят за конфликт с Русия.

"Путин не се е отказал. Той има възглед за света, в основата е възгледът на стария Съветски съюз и на стария Варшавски договор. Не забравяйте, че той е служил като офицер на КГБ в старата Източна Германия. Путин гледа на това като на естественото място на Русия - да има пред себе си защитен вал от държави", припомня Дигинс, цитиран от "Фокус".

"Официалният представител на НАТО е прав да ни предупреждава за Русия и амбициите на Путин - те не са изчезнали. Отношението, което сме имали досега, когато много европейски държави почти не са отделяли пари за отбрана, трябва да се промени", категоричен е той.

Снимка: БГНЕС