Борисов и Пеевски защитиха Атанасова и Белазелков от нападките в НС

Президентът има право да блокира процедурата за новите конституционни съдии

19.01.2024 | 19:04 Редактор: Вяра Димова

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков са новите конституционни съдии от квотата на Народното събрание. Решението на народните представители дойде след няколко часа спорове дали двете кандидатури са достойни. Двамата влизат в съдийските тоги за следващите 9 години.

Като за раздяла с парламента острието на ГЕРБ Десислава Атанасова беше изпратена на крака и с аплодисменти. "За мен беше чест", каза Атанасова.

Другият кандидат - Борислав Белазелков, също благодари на депутатите, но извън пленарната зала. Преди гласуването и двамата бяха атакувани. Според опозицията заради професионални грешки и политически пристрастия. 

"Доколкото Белазелков е дълго съдия, г-жа Атанасова, с 1900 изказвания в пленарната зала, включително за промени в Конституцията, тя е в много тежък конфликт на интереси и не може да бъде безпристрастна", заяви независимият депутат Радостин Василев. 

"Днес пада в жертва Конституционният съд, превзет отвътре. Без никакви съмнения тези хора ще изпълняват политически поръчки", заяви Корнелия Нинова.

"Все едно в плод зеленчука ще избираме продавач", коментира дебата Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е позорен начин за избор на конституционни съдии", смята Тошко Йорданов от ИТН.

И докато критиките валяха в пленарната зала, в кулоарите дойде защита от лидерите. 

"В парламента хората би трябвало хората да правят политики, а не да се правят на бабаити и да се опитват да създават напрежение", посочи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

"Тези компромиси са тежки, осъзнаваме тежката им страна", заяви Кирил Петков. "Щом сме се подписали, сме дали подкрепа", уточни председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Редом с това, идва още едно изпитание за двамата избрани - те трябва да положат клетва в Конституционния съд в присъствието на президента. Ако той не отиде, Атанасова и Белазелков не могат да встъпят в длъжност.  

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
СОНИ
преди 3 месеца
ШИШИ МАГНИТСКИ И БОИКО ПРАЖКИЯ ЗАТВОНИК ДА ДАВАТ СЪВЕТИ , ТОВА Е НЕДОПУСТИМО Сигнализирай за неуместен коментар