България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Радев може да спре новите конституционни съдии, те трябва да подадат по две оставки

Ако президентът не присъства на клетвата им, процедурата започва отначало, заяви д-р Орлин Колев

19.01.2024 | 08:31 Редактор: Елеонора Танева

Тримата кандидати за конституционни съдии бяха изслушани в Комисията по конституционни въпроси в парламента. Днес номинациите трябва да бъдат гласувани в пленарната зала. 

"В пленарната зала двама от тримата номинирани трябва да бъдат избрани. За тях трябва да гласуват повече от половината от присъстващите при наличието на кворум. Максималното необходимо мнозинство в случая при 240 депутати в зала е 121 гласа. Но те могат да бъдат избрани и с по-малко гласове, минималният изискуем кворум е 121 народни представители, в този случай повече от половина е 62-ма", обясни преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че процедурата не свършва с избора на НС. Избраните измежду Десислава Атанасова, Борислав Белазелков и Цвета Рангелова трябва да положат клетва в Конституционния съд в присъствието на президента, председателя на НС, председателите на ВАС и ВКС.

"Ако президентът не присъства, не могат да встъпят в длъжност и процедурата започва отначало. Явно е, че няма ограничение в неприсъствието му, но той не може да се противопостави на функционирането на държавни органи, както е записано в чл. 103 от Конституцията, който гласи, че президентът носи отговорност, ако наруши Конституцията и може да се стигне до евентуален дебат за импийчмънт", заяви д-р Колев пред Bulgaria ON AIR.

По закон избраните за конституционни съдии трябва да положат клетва в рамките на седмица. През това време те трябва да подадат две оставки - като членове на партии и като депутати. 

"Като народни представители, освен подаване на оставката, тя трябва да бъде и приета от НС, което не може да се противопостави. За прекратяване на членството в политическа пария е необходимо само заявление", допълни д-р Орлин Колев.

Гледайте целия разговор във видеото.