Изслушаха Атанасова, Белазелков и Рангелова за КС - кой какви заявки даде?

Някои партии вече категорично заявиха, че няма да подкрепят кандидата на ГЕРБ-СДС

18.01.2024 | 18:59 Редактор: Искра Ангелова

Комисията по конституционни въпроси в парламента се събра на заседание, за да изслуша кандидатите за конституционни съдии. Номинираните за двете вакантни места са трима - Борислав Белазелков от ПП-ДБ, Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС и Цвета Рангелова от "Възраждане".

Повече от 4 часа продължи изслушването на тримата кандидати. Процедурата, която премина под засилен парламентарен интерес, включваше представяне на номинациите, кратки изложения на номинираните, както и отговори на въпроси от депутати, неправителствени организации и медии. Бившият съдия Борислав Белазелков каза, че решенията на КС не са удар в празното.

Десислава Атанасова пък заяви, че няма да си прави отвод, а дългата ѝ политическа кариера не е проблем, а предимство.

Цвета Рангелова изрази категорична подкрепа за индивидуалната конституционна жалба, която другите двама отхвърлиха.

"Според заявените в Конституцията ценности правото не е политически израз на интересите на една група от хора, колкото голяма да е тя. Правото трябва да бъде израз на тези ценности, които цветът на човечеството е защитавал до днес", каза Борислав Белазелков.

"Ако бъда избрана за конституционен съдия - ще се водя от разпоредбите на закона за КС и Конституцията. Всички аргументи, които постъпят, по което и да е конституционно дело, ще ги обсъдим заедно. И естествено, ако има аргументи, които ме убедят, че един закон е противоконституционен, макар и аз да съм участвала или да съм негов вносител, аз ще браня Конституцията", отсече Атанасова.

Утре председателят на Народното събрание ще прецени дали точката за избор на новите конституционни съдии да бъде внесена като извънредна. Макар номинациите на Белазелков и Атанасова да са внесени с подписите на лидерите на ГЕРБ, ПП - ДБ и ДПС, то някои народни представители вече заявиха, че няма да подкрепят Десислава Атанасова.

От "Възраждане" категорично застават зад кандидатурата на Цвета Рангелова.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Резил
преди 3 месеца
Белазелков ще бъде поставен в КС, за да прокара конституционно легализацията на еднополовите бракове, както и да бъдат подкрепени противоконституционните поправки. Същото се отнася за Атанасова. Сигнализирай за неуместен коментар