Атанасова: КС не може да "шикалкави", трудно някой ще ми окаже натиск

"Участвала съм в две изменения и допълнения на Конституцията", заяви кандидатът за конституционен съдия на ГЕРБ-СДС

18.01.2024 | 17:23 Редактор: Искра Ангелова
Атанасова: КС не може да

Към настоящия момент има и други колеги, които са били част от Народното събрание, ако се атакува такъв акт за противоконституционност и всеки един решава да не участва, тогава може да се окаже, че КС не може да вземе решение. До този момент съм показала качества, че натиск е много трудно някой да ми окаже. Това заяви Десислава Атанасова, кандидатът за конституционен съдия издигнат от ГЕРБ-СДС, по време на изслушване в Комисията по конституционни въпроси.

"Народният представител полага клетва, че ще се води от Конституцията и законите на страната. Смятам, че и Конституционният съдия не може да "шикалкави". Участвала съм в две изменения и допълнения на Конституцията. Винаги сме се водили от твърденията, че с тях се полагат основите за съдебна реформа", заяви още Атанасова.

Кандидатът за конституционен съдия припомни, че в 9 страни членки на ЕС се търси баланс в политическото представителство в Конституционния съд. Тя коментира, че това е по-подходящо, но все пак даде пример и с Белгия, където 12 от конституционните съдии са избрани от НС, информира БГНЕС.

"Конституционният съд упражнява контрол върху актовете на НС, а конституционният съдия е абсолютно независим. До този момент съм показала качества, че натиск е много трудно някой да ми окаже", категорична е Атанасова.

Снимка: БГНЕС


2
3 rate up comment rate down comment 0
Десо
преди 3 месеца
Как ще гласуваш "независимо ", обективно и безпристрастно, след като "под натиск" подкрепи очевидно противоконституционния Закон за изменение и допълнение на Конституцията? Как ще решаваш делото за конституционните поправки, след като си ги гласувала в НС? Това "независимост" ли е- да си съдия по собственото си дело? Искам да те видя как пишеш особено мнение, че ЗИДК е противоконституционен и ще ти повярвам, че не " шикалкавиш"! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
опа
преди 3 месеца
сиреч чекмеджето ще гласува, не мерси, аман от неабразовани и без опит които си мечтаят да колат и бесят, не е оферта тази Сигнализирай за неуместен коментар