Атанасова: За мен се каза доста, но съм градила име на независим и некорумпиран политик

Според някои депутати изборът на нови конституционни съдии противоречи на основния закон

19.01.2024 | 13:44 Редактор: Елеонора Танева

С аплодисменти в пленарната зала приеха избора на двамата нови конституционни съдии - Десислава Атанасова и Борислав Белозелков. Двамата влизат в КС с 9-годишен мандат, а не както се очакваше - за срок от 7 г.

"За мен се каза доста през последните няколко дни, а и днес в пленарната зала. Бих казала, че всички вие вероятно знаете, че съм градила името си на почтен и честен човек, на независим и некорумпиран политик. И надявам се сте убедени в това, никога не съм разчитала на потекло, протекции, случайности, а съм работила всеотдайно", заяви след гласуването Десислава Атанасова.

Белозелков не пожела да говори, след като беше избран за конституционен съдия.

До избора се стигна след бурни дебати. А от БСП веднага заявиха, че ще обжалват пред КС срока на мандата на новоизбраните съдии.

"Все едно в плод зеленчука ще избираме продавач", коментира дебата Цончо Ганев от "Възраждане".

"Защо промените стават в частен интерес срещу българската държава?", попита депутатът от БСП Румен Гечев.

"Доколкото Белазелков е дълго съдия, г-жа Атанасова, с 1900 изказвания в пленарната зала, включително за промени в Конституцията, тя е в много тежък конфликт на интереси и не може да бъде безпристрастна", заяви независимият депутат Радостин Василев. 

"Вие като мнозинство, ако промените Конституцията, в която се казва, че браковете са между мъж и жена, да бъдат между еднополови двойки, дали кандидатът Белазелков би гласувал "за", провокира Цветан Предов от ИТН.

Двамата трябва да положат клетва пред КС в присъствието на президента. Ако Радев не присъства, процедурата започва отначало.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Е как
преди 3 месеца
Един политик е независим?Или е толкова лоялен към партията, която представлява! Сигнализирай за неуместен коментар