Рай за пенсионерите - общинари обмислят карти за намаления в магазини, театри, заведения

Ще се разчита на частни фирми да предложат отстъпки

18.01.2024 | 16:56 Редактор: Елеонора Танева
Рай за пенсионерите - общинари обмислят карти за намаления в магазини, театри, заведения

Един български град е напът да се превърне в по-добро място на живеене на пенсионерите. Община Бургас обмисля въвеждането на специална карта, с която жителите на града ще ползват намаления при пазаруване, ползване на определени услуги и посещения на културни събития. Тя ще се издава по специална програма, наречена "Бургаска сребърна общност" за хората, навършили 65 г.

Предложението е на група общински съветници от групата на КОД-МИР и ще се гласува на предстоящата сесия идната седмица. Идеята е в т.нар. Бургаска сребърна общност да се включат частни фирми, които са готови да предоставят преференции за хората от третата възраст на предлаганите от тях стоки и услуги. Задачата на общинската администрация ще е да проведе широка рекламна кампания за набиране на партньори за участие в БСО и да изработи картите с бонуси за пенсионерите. 

Пластиките за намаленията ще важат за плащане на  обучителни курсове, социални и здравни услуги, културни мероприятия, заведения, търговски обекти, услуги за спорт и красота. Това ще позволи на пенсионерите да останат активни и пълноценно да участват в обществения живот, което пък от своя страна ще окаже благоприятно въздействие върху тяхното физическо и психично здраве, казват вносителите на докладната в общинския съвет, пише "24 часа".

Търговските отстъпки за даден обект ще се определят от самите частници, които се включат в инициативата Бургаска сребърна общност.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)