Започва изплащането на пенсиите, но с важни промени - с колко се вдига възрастта?

От юли се увеличава вдовишката добавка

08.01.2024 | 13:42 Редактор: Искра Ангелова
Започва изплащането на пенсиите, но с важни промени - с колко се вдига възрастта?

Започва изплащането на пенсиите за януари. От тази година в сила влизат няколко важни промени. Свързани са със стажа, както и с размера, и начина на изчисляване на пенсиите.

От началото на годината се увеличава възрастта за пенсиониране, за жените вече е 62 години и 2 месеца, при 36 години и 6 месеца стаж, а за мъжете е 64 години и 7 месеца, като необходимият стаж е 39 години и 6 месеца.

011

В сила от 1 януари е и увеличаването на минималния месечен осигурителен доход за работещите пенсионери, той става 933лв. Максималният достига 3 750 лева. В обхвата на работещите пенсионери лица се включват и тези, извършващи дейност по събиране на диворастящи гъби и плодове. Те се осигуряват изцяло за своя сметка за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт върху месечен осигурителен доход в размер на половината от минималната работна заплата за страната.

01

От първи юли размерът на пенсиите ще нарасне с 11% по т.нар. швейцарско правило. Минималната пенсия става 580 лева, а максималната остава 3 400 лв. От юли се увеличава и вдовишката добавка. Тя вече ще бъде 30% от размера на пенсията или сбора от пенсиите на починалия при 26,5% в момента.