Планински спасители с предупреждение за опасна снежна козирка над хижа "Рилски езера"

Образува се често в планината при силен вятър

14.01.2024 | 16:39 Редактор: Толя Стоянова
Планински спасители с предупреждение за опасна снежна козирка над хижа

За снежна козирка от 3-4 метра при втория улей над хижа "Рилски езера" предупреждават скиорите и туристите планинските спасители от отряда в Дупница. Това е опасно най-вече за скиорите. Иначе, условията за ски и за излети по циркуса са добри, като особено важна е добрата зимна екипировка. Такива козирки се образуват често в планината при силен вятър, който пренася сняг по някое от билата или по ръбовете на планинските върхове. В зависимост от терена под козирката нейният край може и да е видим, но може и пространството, над което е надвесена, да е запълнено със сняг и опасният участък да прилича на съвсем обикновено било. Козирката при втория улей дори е нацепена. Спасителят Божидар Джокин, който днес е дежурен на Седемте езера, обясни:

"Това е навявка от силните ветрове, образуват се в подветрените склонове такива козирки. Опасно е да няма някой отгоре, защото може да падне заедно с него, да се откъсне".

Вчера, а и днес има туристи и скиори, любители на екстремни спускания по Езерата.

"Около минус 6-7 градуса е някъде в момента, вчера е било доста по-студено. Хора има - туристи, скиори, ски пистите са обработени, чудесни условия за ски. Времето е хубаво -  слънчево, тихо. Става за туризъм, но туристите да са подготвени за високата планина", предупреди Джокин, цитиран от БНР.

Снимка: Pexels