От заплата до заплата: 90% от българите не инвестират, 73% не спестяват пари

Само 7% вярват, че повишаването на данъците ще повиши качеството им на живот

11.01.2024 | 12:21 Редактор: Тодор Петров
От заплата до заплата: 90% от българите не инвестират, 73% не спестяват пари

Изследователският център "Тренд" изпълни национално представително социологическо проучване по поръчка на Finance Academy, като разкрива горещи теми и предизвикателства пред финансовата грамотност и инвестиционните навици в България. Проучването разкрива любопитни данни и тенденции относно стандарта на живот в България и начина, по който българските граждани управляват своите доходи.

Повечето българи не инвестират (90%), докато само 7% от българите инвестират, което поставя България на едно от последните нива по инвестиционна култура в ЕС. 73% от българите не спестяват, за разлика от 22%, които спестяват пари. 

Мнозинството българи разчитат единствено на заплата/пенсия, без да получават доходи от други места (84%). Делът на ползващи онлайн банкиране е по-малко от половината население (44%). Само 7% от българите вярват, че повишаването на данъците ще повиши качеството им на живот, докато 73% твърдят, че подобна политика няма да подобри стандарта им. 
Мнозинството българи не биха използвали изцяло дигитални пари вместо печатни (67%), докато по-малко от една пета от населението – предимно младежи до 29 биха ги използвали (16%).

Делът на българи, които вярват, че стандартът им на живот през 2024 ще се подобри и ще остане същия е близък – съответно 39% очакват да не се промени, докато 32% очакват повишаване на личния си стандарт. В същото време по-малко от една пета от населението има песимистично очакване стандартът му на живот да се влоши през предстоящата година (17%)

Малко над половината българи оценяват личния си стандарт на живот като среден (52%), докато близо всеки трети казва, че стандартът му е по-скоро нисък (29%). Само 4% от българите вярват, че имат по-скоро висок стандарт на живот.

Данни от проучването:

  • България е на едно от последните места по хора, които инвестират. 90% от хората не инвестират, а само 7% инвестират при средно 24% за ЕС.
  • Близо три четвърти от българите не спестяват пари (73%) срещу само 22%, които спестяват.
  • 84% от българите разчитат само на доходи от заплата и/или пенсия.
  • Само 7% вярват, че повишаване на данъците ще повиши качеството им на живот.
  • Близо една трета от българите оценяват личния си стандарт на живот като по-скоро нисък (29%), като малко над половината българи го определят за среден (52%)
  • Само 4% от българите вярват, че имат по-скоро висок стандарт на живот
  • Само 16% от българите биха използвали електронни пари вместо печатни.
  • Повече от половината българи не използват онлайн банкиране (55%), докато само 44% използват.
  • 39% от българите очакват животът им да остане същия и през новата година, докато 32% са по-скоро оптимисти и очакват повишаване на стандарта си на живот.

Проучването е проведено между 1008 лица на възраст над 18 години по метода интервю лице в лице в периода 1-7 декември 2023 г.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 0
просперитет
преди 3 месеца
България - страна от третия свят! С най-голямото неравенство в Европа, и на челни места в света! Политиката - най-доходното занятие в държавата! Корупция, беззаконие, монополисти, мафия..... Сигнализирай за неуместен коментар