Има ли война за смяна на министри? Борисов: Ротацията е като скачване с орбитална станция

Лидерът е на мнение, че е е грешка да се бойкотира Австрия

09.01.2024 | 18:44 Редактор: Толя Стоянова

Разговорите в управляващата коалиция за ротацията на премиерите в началото на март започват в четвъртък. Новината обяви от Търговище лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. На прага на новия политически сезон и два месеца преди ротацията обстановката в (не)коалицията изглежда спокойна, а война за смяна на министри няма.

"Николай Денков и Мария Габриел трябва да направят оценка на работата на всеки един министър, на всеки заместник-министър, на всеки областен управител. И когато са готови, на базата на тяхната оценка, ще дойдат и ще поискат подкрепа на парламентарните групи. От името на ГЕРБ и СДС заявявам, че преднамерено нито един министър няма да бъде поставен от нас като условие", заяви Борисов.

Оказа се, че лидерът на ГЕРБ и премиерът Денков този път са на едно мнение.

"Смяната на министрите ще става само ако ние двамата със сегашния вицепремиер и бъдещ премиер Габриел сме съгласни, че човекът трябва да бъде сменен, защото не се е справил с работата си. Това е договорката. Ако някой иска да я променя, трябва да се обоснове", каза министър-председателят акад. Николай Денков.

Темата Шенген също нажежаваше страстите сред политиците у нас в последните дни. Борисов счита, че е грешка да се бойкотира Австрия и предложи друго.

"Българските организации и Асоциацията на индустриалния капитал да организират кръгла маса, на която да поканят австрийския бизнес и заедно да се обърнат към канцлера на Австрия и към тяхното политическо ръководство, че това е в ущърб и на двете държави", призова Борисов.

Той сравни предстоящата ротация на кабинета с излитане в Космоса.

"Тази ротация е като скачване с орбитална станция. Никога не е правена, сложна е, но пък е единствената възможна в момента в България, за да има устойчивост", добави той.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
2 rate up comment rate down comment 0
Направо
преди 3 месеца
Ще се гръмна! Бобо тиквата взе да разбира и от космически станции! Сигнализирай за неуместен коментар