Борисов: В четвъртък започваме разговори за ротацията, трябва нов председател на парламента

"През последните девет месеца се научихме на коалиционна култура", заяви лидерът на ГЕРБ

09.01.2024 | 16:14 Редактор: Толя Стоянова
Борисов: В четвъртък започваме разговори за ротацията, трябва нов председател на парламента

"В четвъртък с останалите лидери ще започнем разговори за регулаторите, ротацията и избора на конституционни съдии. Преднамерено нито един министър няма да бъде поставен от нас като условие да си подаде оставката или не", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Търговище.

По думите му ротацията изисква и нов председател на парламента.

"Аз мога да уверя колегите, че когото и да излъчат от ПП и ДБ, ще имат 69 гласа от нашата група така, както сме обещали", посочи още Борисов.

"През последните девет месеца се научихме на коалиционна култура. Всичко, което сме записали в споразумението с ПП-ДБ, сме го изпълнили - законите за ПВУ, конституционните и съдебните реформи, бюджета, пълноправно членство в Шенген. МВР работят много добре с ГД "Гранична Полиция" и Агенция "Митници", за да влезем по-бързо и по суша", каза Борисов, цитиран от БГНЕС.

За Шенген той коментира, че австрийският бизнес в България е дал положително становище и оценка за приемането ни в Шенген.

"Грешка ще е да бъде бойкотиран, защото може да бъде мотор и за сухопътните ни граници. Съветвам икономическите ни организации да направят кръгла маса заедно с австрийския бизнес, да се обърнат към канцлера на Австрия, че неприемането ни по суша е в ущърб на двете държави", добави лидерът на ГЕРБ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)