Грипната епидемия е близо - поваля възрастни и малки деца с 40 градуса температура

Който не се ваксинирал, не е късно да го направи, съветва д-р Гергана Николова

03.01.2024 | 19:00 Редактор: Толя Стоянова

Грипната епидемия е все по-близо. Пикът се очаква в края на този месец. Едни от основните симптоми са силна отпадналост и суха кашлица. Експертите отчитат силно разпространение на грип тип А. 

Ваня Цветанова е баба на 6-годишния Явор, който е преболедувал бронхопневмония и днес е изписан от болница. Преди да се стигне до хоспитализацията, дълго време детето е имало грипоподобни симптоми.

"Кашлицата беше нещо страшно. Много дълбока кашлица, болезнено с повръщане", каза Цветанова.

За разлика от други респираторни заболявания, водещи при грипа са не толкова хремата и гърлото, а по-скоро общото състояние на пациента.

"Това, което забелязваме, е много висока температура. Възрастни и малки деца идват с температура 40 градуса. Началото е внезапно така, както е характерно за вирусите. Грипът е тип А. Тези възрастни, които са се ваксинирали, макар и да са имали контакт, не са се заразили, което означава, че ваксината им действа", сподели д-р Гергана Николова.

"Навлизаме в най-активната фаза на разпространение на грипния вирус. Това не е нещо неочаквано. Всяка година по това време започва активната циркулация на грипния вирус и постепенно заболеваемостта расте. Това е обикновено в края на януари и началото на февруари", посочи държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Този, който не се ваксинирал, не е късно да го направи, особено пациентите над 65-годишна възраст. Трябва да се наблегне на имунната защита, да проветряваме вкъщи, да не седим в задимени помещения, да консумираме повече плодове и зеленчуци", съветва д-р Николова.

Вижте повече в репортажа на Вероника Янкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR