Ето как да предпазим децата си от грип през зимните месеци

Грипът е по-сериозна респираторна инфекция от простудата

27.12.2023 | 11:41 Редактор: Деси Николова
Ето как да предпазим децата си от грип през зимните месеци

Грипът е силно заразен, особено за децата. Този вид респираторното заболяване се причинява от вирус. Разпространява се лесно, когато децата са в група с други деца. Грипът е по-тежко заболяване в сравнение с обикновената настинка.

Той може да доведе до сериозни усложнения като пневмония или бактериални инфекции. Грипът е много честа причина за хоспитализация сред децата.

Често лошата настинка е определяна от някои родители като грип. Но грипът е по-сериозна респираторна инфекция от простудата. При грип разпространението и рискът от усложнения са значително по-високи. 

Основните начини, по които може да се предпази едно дете от грип:

  • Децата над 6-месечна възраст могат да се ваксинират срещу грип. Грипната ваксина стимулира изграждането на имунитет срещу вирусните причинители, което води до предпазване от заболяване или неговото по-леко протичане. Поставянето на противогрипна ваксина е възможно и в грипния сезон при спазване на определени условия. 
  • Поддържайте добра хигиена на ръцете. Това е един от най-простите и ефективни начини за спиране на разпространението на вредни микроорганизми. Препоръчително е измиването да се осъществява със сапун и вода или дезинфектант за ръце на алкохолна основа.
  • Укрепване на имунитета на детето. Силната имунна система е най-добрата защита срещу всички видове заболявания, включително и грип. За подсилване на имунитета на детето, то трябва да спи достатъчно през нощта - обикновено между 8 и 10 часа, да се храни пълноценно и да поддържа добра физическа активност. Препоръчително е диетата му да включва различни плодове и зеленчуци.
  • За да се предпази детето от разболяване, трябва да се избягва излагането му при болни или рискови групи, доколкото е възможно.
  • Децата лесно разпространяват микроорганизми на места като занималня, класна стая и детски площадки. Ако детето се разболее, то следва да остане в къщи минимум 24 часа след окончателното нормализиране на телесната температура. Бебетата и по-възрастните са податливи на заразяване с грипен вирус. Поради тази причина е важно да се избягва близкия контакт с тях, ако детето е заразно.
  • Спазване на определени норми при респираторна инфекция и спазване на дистанция. Важно за намаляване на разпространението на грипа е детето да бъде научено да кашля и киха върху лакътя си вместо върху дланите си, както и да почиства ръцете си, след като изхвърли използвани кърпички. Спазването на определена дистанция при респираторни инфекции е от голямо значение за понижаване на разпространението на грипа.

 Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay