Пореден епизод от сагата с Паметника на Съветската армия - как фигурите стигнаха до кална поляна?

Пространството в Княжеската градина в София е тихо и празно

23.12.2023 | 18:56 Редактор: Деси Николова

Пореден епизод от сагата с Паметника на Съветската армия. В ранните часове на деня, под засилена охрана, демонтираните фигури от паметника бяха натоварени в камиони и преместени до площадка за съхранение в софийското село Лозен.

По тъмно, под конвой и в пълно информационно затъмнение. Така нарязаните части от монумента напуснаха Княжеската градина. 

Рано сутринта бронзовите фигури от Паметника на Съветската армия бяха натоварени и транспортирани в село Лозен в заключено и затворено помещение. 

В халето скулптурите ще бъдат реставрирани. Охраната не допуска журналисти, но кадри от дрон показват парчета фигури от паметника буквално струпани по земята. Вероятно тепърва предстои да бъдат прибрани в халетата. 

Че фигурите ще бъдат преместени, медиите научиха от съобщение на Областната администрация - София рано тази сутрин. А физически това е станало часове по-рано. Съобщи го в свой пост в социалните мрежи блогърът Асен Генов. Той минал в 4 тази сутрин покрай мястото и снимал дейностите по преместването на фигурите. 

Пространството в Княжеската градина в София е тихо и празно, няма засилена охрана, няма и протестиращи. Единствено са останали загражденията. След близо 70 години, в които Паметникът на Съветската армия се извисяваше в София, след безброй съдебни битки, обжалвания и решения, протести, дори стигане до бой - в момента пространството е тихо и празно. 

Вчера областният управител на София Вяра Тодева обжалва решението на Административния съд, с което беше спрян демонтажът на Паметника. А в прессъобщението си от тази сутрин, Областната администрация на София уверява гражданите, че продължава да изпълнява своя ангажимент да реставрира фигурите от мемориалния комплекс, въпреки, "неоснователните и манипулативни твърдения на трети страни, които видимо действат против обществения интерес".

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
А
преди 4 месеца
На това периферно крайселищно крайпътно "охраняемо" местенце ще са по-достъпни за "джилезарите" ... Което е гвоздеят на лицемерието с уж-реставрацията. Сигнализирай за неуместен коментар