В 4 ч. през нощта транспортирали фигурите от Паметника на Съветската армия в Лозен

Фигурите са в затворено и заключено помещение

23.12.2023 | 13:36 Редактор: Искра Ангелова
В 4 ч. през нощта транспортирали фигурите от Паметника на Съветската армия в Лозен

Пореден епизод от сагата "МОЧА". В ранните часове на деня, под засилена охрана, демонтираните фигури от паметника бяха натоварени в камиони и преместени до площадка за съхранение в софийското село Лозен.

Фигурите са в затворено и заключено помещение, а медиите научиха за преместването от Областната администрация на София. Самото преместване се е случило през нощта, стана ясно от пост на блогъра Асен Генов, който е минал покрай Княжеската градина.

Припомняме ви, че в петък областният управител Вяра Тодева обжалва решението на Административния съд, с което беше отложен демонтажът на Паметника на Съветската армия. Според съда Тодева не е издала заповед този паметник да бъде демонтиран и неговото спиране беше чак след като беше преместена последната част от него.

За опазване на демонтираните бронзови фигури на площадката за съхранение е сключен договор с Общинската охранителна фирма "Егида - София" ЕАД. Техническата спецификация за планираната реставрация ще извърши "Марковстудио" ООД, съобразно договор от 22 декември 2023 г.

Снимка: Facebook - Асен Генов