Нарязаните фигури от МОЧА са в кална поляна в Лозен, а не в халета (+СНИМКИ)

Кадрите са заснети с дрон

23.12.2023 | 16:57 Редактор: Искра Ангелова
Нарязаните фигури от МОЧА са в кална поляна в Лозен, а не в халета (+СНИМКИ)

Нарязаните на парчета фигури от Паметника на съветската армия са буквално поставени в калта на поляна в софийското село Лозен.

На снимките и видеоматериала, заснет от БГНЕС с дрон, ясно личи как бронзовите елементи на паметника все още не са прибрани в халетата, предвидени за целта.

01

От документи, разпространени по-рано днес от областната администрация на София, става ясно, че е назначена специална охрана на частите, въпреки че в халетата не се вижда такава.

Припомняме ви, че  в 4:30 ч. през нощта отрязаните елементи на паметника бяха превозени до халетата в с. Лозен. В момента работници разглобяват скелето, издигнато около най-високата част на паметника в центъра на София.

02

В плана за демонтажа на паметника бе предвидено всяка от фигурите да се разчлени на две части от кръста нагоре - половината на торса и главата и другата половина, всяка от които е около 4-5 тона. Запълнените с бетон крака също бяха разделени от кръста надолу и демонтирани поотделно.

След две разпореждания на Административния съд - София-град областният управител Вяра Тодева е наредила спиране на дейностите по демонтажа - още на 19 декември, а самите разпореждания са обжалвани в срок, посочват от областната администрация.

03

От администрацията допълват, че спазват стриктно закона.

Паралелно това започва изработването на техническа спецификация за планираната реставрация на фигурите.

Снимки: БГНЕС


2
2 rate up comment rate down comment 8
Fu@#%
преди 4 месеца
Разни хора, разни идеали. Като не могат да постигнат нищо значимо в живота си,неспособни нищо да изградят, събарят паметници. Яд ги е на руската армия, но нямат смелостта и възможността да направят с нея това, което причиняват на паметника, поради което отмъщават на него. Слабаците могат да отидат на фронта, за да ги видим как се борят с враговете си (вместо с паметници). Иначе злорадстват колко са велики, подигравайки се с мъртвите. Пробвайте с живите. Украйна има нужда от вашата подкрепа. Сигнализирай за неуместен коментар
1
9 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 4 месеца
Ужас, сега и грип ако прихванат. Може да ги затоплим пещта Сигнализирай за неуместен коментар