Бюджет 2024 получи окончателно "да" от депутатите - какво включва финансовата рамка?

Асен Василев го определи като реалистичен, но не и лесен за изпълнение

21.12.2023 | 18:53 Редактор: Вяра Димова

С пълно единодушие депутатите окончателно приеха Бюджет 2024. Управляващите определиха деня като втория исторически след гласуването на Конституцията. Финансовият министър заяви, че бюджетът е реалистичен, но не и лесен за изпълнение. Във финансовата рамка е заложен 3% дефицит, растеж на икономиката от 3,2% и намаляване темпа на инфлацията до 4,8%. От 1 януари следващата година минималната работна заплата става 933 лв., а от 1 юли минималната пенсия скача на 580 лв.

Като първа задача от бюджета за следващата година депутатите одобриха еднократни помощи за ученици и родители. От опозицията имаха предложение за 10% увеличение, но мнозинството го отхвърли. 

Дебат провокира и текст, според който правителството трябва да се ангажира със изграждането на Национална детска болница, но засега да не заделя пари в държавния бюджет за нея, тъй като строителство ѝ е в начален етап. 

"Няма никакъв ангажимент след създаването на необходимите условия и предпоставки за това, означава точно никога", смята Димо Дренчев от "Възраждане".

"Ние с този текст се ангажираме да финансираме и стоим докрай финансово зад този проект", заяви Йордан Цонев от ДПС.

Спорът дойде с увеличаването на данъците за хазарт, за да могат управляващите да дадат получените пари за сектор "Култура".

"Това, което правите, не е добре. Аз съм притеснен, че тези, които са поставени в неблагоприятни условия с тези такси, ще се обърнат към съда", посочи Петър Петров от "Възраждане".

Ще създадат един хаос в този бранш, който ще доведе до множество административни дела, от които и МС няма полза", на мнение е Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС.

"Колеги, искам да ви благодаря за това, че от 3 години насам имаме приет бюджет преди годината, в която трябва да бъде изпълняван", добави финансовият министър Асен Василев.

За първи път в държавен бюджет бяха включени и пари за 1600 инвестиционни проекти на общините.  А с това бюджетът за 2024 година окончателно получи "Да" от депутатите.

Депутатите продължават с работата. Имат още 8 точки за разглеждане, а от утре излизат в коледна ваканция до 10 януари.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)