Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Бюджет 2024 и общините – нови улици, смяна на вдопроводи и нови канализации

Жизненоважна обаче е актуализацията на данъчните оценки, смята Йордан Йорданов от НСОРБ

12.12.2023 | 21:00 Редактор: Калина Донкова

Бюджетът за догодина ще позволи на общините да реализират ключови проекти като смяна на водопроводи и канализация, инфраструктурни проекти и други. Това коментира в ефира на предаването „Директно“ кметът на Добрич и представител на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Йордан Йорданов.

Държавта отпусна с 800 млн. повече от първоначално заложените 1 млрд лв. за изпълнение на общински проекти. Удължава се обаче срокът за реализацията им от една на две години, обясни той.

Именно това са и най-наболелите проблеми за местната власт и гражданите.

След като стотици хиляди абонати на електроразпределитените дружества в цялата страна останаха без ток след ураганните ветрове и обилните снеговалежи, НСОРБ ще се срещне с минитъра на енергетиката, а той с ръководствата на ЕРП-тата. Идеята е да бъдат оценени грешките и да се работи върху недопускането на подобни инциденти. Среща ще има и с Министерството на регионалното развитие и благоустройството заради измененията на Закона за ВиК.

„Ситуациите в различните части на страната бяха различни, но щетите бяха еднакви. Имаше скъсани електропроводи, спряно водоподаване, спряно електрозахранване. ЕРП-тата са част от националната сигурност на държавата, както са и ВиК дружествата. Това означава, че на една маса ще седнат правителството, местната власт и важните за националната сигурност дружества. Трябва да има резултат от тази среща, трябва да има ясна стратегия как се продължава – модернизация на ЕРП-тата и електропроводите и възможно най-бързо трябва да се преценят слабите моменти“, категоричен е Йорданов.

При гласуването на второ четене на измененията в Закона за местните данъци и такси обаче депутатите се отказаха от идеята данъчните оценки на имотите да да бъдат актуализирани автоматично на всеки две години и да бъдат прилагани различни местни данъци според района и вида на сградата.

Според Йорданов обаче към днешна дата данъчните оценки не са реални.

По думите му актуализацията им е жиезненоважна, защото такава не се е случвала от 2007-а година. Въпреки че промените не минаха като част от измененията в данъчните закони, решението остава в ръцете на общините, а предложенията на местната власт могат да бъдат подавани от 30 ноември 2024-а година.

„За тези 15 години се промениха доста неща – от финансовата криза през 2008-а, впоследствие инфлацията и куп други съпътстващи световни и местни събития, пандемията и войната“, каза той.

Кметът на Добрич обаче е категоричен, че не става дума за увеличение на местни данъци и такси, а само за актуализация.

„Например апартамент в Добрич, среден по големина, струва от 100 хиляди лева пазарна цена, но данъчната му оценка е 30 хиляди. Не отговаря в никакъв случай на пазарната ситуация“, даде пример Йорданов.

От следващата година ще има и промяна в такса смет – вече няма да заплащаме на база квадратурата на апартаментите, а на база събрани количества.

„Ние ще се борим като кметове да има по-голяма сепарация и гражданите да правят повече разделно събиране, така и ще плащаме по-ниска такса битови отпадъци“, поясни още той.

НСОРБ се срещна с премиера, министъра на регионалното развитие и заместник-министъра на финансите. Основната тема на разговроите беше именно финансовата рамка за 2024-а година.

Според Йорданов диалогът с изпълнителната власт е добър и има чуваемост.

Общините и правителството са от една и съща страна на монетата и се борят за едно и също нещо – повече приходна част за по-добри разходни проекти, убеден е той.

Ръстът на бюджетните взаимоотношения на общините с държавата нараства с 11%. Това е стъпка в правилната посока, независимо, че не стига растежа на инфлацията, изтъкна още кметът на Добрич пред Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.