Депутатите вдигнаха драстично таксите за хазарт, в хазната влизат 200 млн. лв.

Увеличава се стойността на направените залози

21.12.2023 | 17:05 Редактор: Вяра Димова
Депутатите вдигнаха драстично таксите за хазарт, в хазната влизат 200 млн. лв.

Парламентът вдигна значително таксите за хазарт при окончателно приемане на текстове от бюджета за следващата година. Повишението е средно между 2 и 4 пъти, като така в хазната ще влязат допълнително около 200 млн. лв.

При лицензите за организиране на хазартни игри като традиционна лотария, томбола, моментна лотария, тото, лото, бинго, кено, игри със залагания върху резултати от спортни състезания и игри със залагания върху случайни събития вече ще се събира еднократна такса от 300 хил. лв. и променлива от 20% върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби. Досега за тези видове хазартни игри таксата за поддържане на лиценз беше 15% върху стойността на направените залози за всяка игра.

За лиценз за онлайн залагания държавната такса от 100 хил. лв. стане 400 хил. лв., като ще се плаща още и 20% върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби. От 100 хил. лв. на 300 хил. лв. се вдига таксата за лиценз за игри в казино със срок на лиценза 5 години, а за лиценз от 10 години от 200 хил. лв. на 600 хил. лв.

Три пъти се увеличава таксата за поддържане на лиценз за игри с игрални автомати със срок на лиценза 5 години - до 75 хил. лв., когато игрите са организирани в населени места до 500 хил. жители, и до 150 хил. лв., когато игрите са организирани в населени места с над 500 хил. жители, пише dnes.bg.

С друг текст от бюджета парламентът въведе компенсация за цената на тока за детските градини, училищата, храмове. По този начин те преминават на цените на регулирания пазар за крайните битови потребители.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)