Зимна обстановка у нас: Сняг блокира пътища, общини останаха без ток

Мъж пострада леко, след като дърво падна върху автомобила му

16.12.2023 | 13:30 Редактор: Вяра Димова

Снежното и студено време създава проблеми с трафика на много места в страната. 450 снегорина обработват пътищата от републиканската пътна мрежа. Редица проходи и пътни участъци са затворени за камиони над 12 тона. В сила са жълт и оранжев код за снеговалежи и вятър за цяла Южна България. Има и прекъсвания на електрозахранването в Смолянско и в Западна България. 

Мъж пострада леко, след като дърво падна върху автомобила му в района на Банско. Пътят към ски зоната е затворен заради падащи дървета и клони.

От Министерството на вътрешните работи апелират хората да не тръгват на път или ако тръгват, да бъде само в краен случай. Автомобилите трябва да бъдат подготвени, да са със зимни гуми и заредено гориво. Всеки, който е тръгнал на път, трябва да бъде и със зареден телефон.

Обърнат тир блокира движението по магистрала "Тракия" между София и Ихтиман в посока Бургас в съботната сутрин. Наложи се пътните полицаи да пренасочват движението по обходен маршрут.  

Силен вятър и много сняг създадоха проблеми и на прохода "Петрохан". През нощта автобус от София се е опитал да мине през прохода. Не е успял и е аварирал. В автобуса не е имало пътници. Допълнителни инструкции са дадени и на регионалните дирекции "Пожарна безопасност и защита на населението" за повишаване на готовността в случаи на възникване на извънредни ситуации.

Ограничения бяха въведени и за преминаването през някои от планинските проходи. Затворен бе и пътят Бургас-Варна. 10 машини опесъчават прохода "Шипка", като на върха няма ток.  

Заради снега електрозахранването беше спряно и 20 села в Смолянско. В Западна България също се стигна до спиране на тока. 

Паднали дървета спряха движението на теснолинейката Септември - Добринище. Наложи се машинистите да отрязват и разчистват падналите върху релсите дървета. 28 сигнала за паднали клони бяха подадени в София през нощта. Затворени за почистване бяха два пътя към Витоша. Автобусите на градския транспорт към планината бяха спрени за движение.

Очаква се валежите от сняг да спрат в утрешния ден, но температурите да се понижат.

Вижте повече в репортажа на Стефан Борисов.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Тони
преди 4 месеца
Цяло лято пиеха кафета по барчетата а сега им е криво Сигнализирай за неуместен коментар