450 снегорина чистят републиканските пътища, ограничено е движението през проходите

АПИ предупредиха да се пътува само при неоходимост

16.12.2023 | 12:45 Редактор: Вяра Димова
450 снегорина чистят републиканските пътища, ограничено е движението през проходите

Около 450 снегопочистващи машини обработват пътищата от републиканската пътна мрежа. В районите със снеговалеж при необходимост има готовност за допълнителна техника. Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да предприемат пътувания само при необходимост и да карат с повишено внимание и съобразена скорост, да не предприемат резки маневри, да спазват необходимата дистанция, както и да не изпреварват снегопочистващите машини. 

Ограничено е преминаването на всички моторни превозни средства през "Троянския проход". Поради тежките метеорологични условия, снеговалеж и снегонавявания е ограничено преминаването на тежкотоварни камиони над 12 т през проходите "Предел", "Превала" и "Рожен" и "Печинско".

Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласните и второкласните пътища и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България. Пътноподдържащите фирми в цялата страна са в пълна мобилизация и готовност за своевременна реакция. Превантивно настилките се обработват с химически вещества, сол и пясък, за да се намалят предпоставките за заледявания и хлъзгавост при падане на температурите. 

За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни отсечки за обработка на трасетата с инертни материали. При нужда в участъци със силния вятър, снегонавяванията или слаба видимост е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя. Ако е необходимо е възможно временно да се ограничи и движението на тежкотоварните камиони, за да може снегорините да почистят трасето, да не се образуват задръствания и да се блокира движението.

Снимка: архив, БГНЕС