"Искам да разбера дали имам братя и сестри": Тайната на осиновяването падна

Веселина Ангелова разбира, че е осиновена в студентските си години

14.12.2023 | 18:35 Редактор: Тодор Петров

След две десетилетия опити за законодателни промени, тайната на осиновяването вече е в историята. Това стана факт, след като вчера депутатите приеха окончателно промени в Семейния кодекс, с които разкриването ѝ се улеснява. 

Веселина Ангелова разбира, че е осиновена в студентските си години. 

"Разбрах от моята майка осиновителка. Преживях го някак и благодарих на Бог, че ме е изпратил в прекрасно семейство, а не в дом. Аз в годините съм била обичана от всички", споделя тя пред камерата ни. 

След време Веси решава да потърси биологичните си родители и наема адвокат, но успява да научи единствено името на биологичната си майка. Според нея след промените в Семейния кодекс и отпадането на тайната за осиновяването, процедурата ще се улесни и ще помогне на хората в нейното положение. 

"Някъде преди 3 години вече, когато и дъщеря ми порасна, потърсих начин да установя произхода си. Майка ми подписа декларация. Стигнах донякъде, но не до края. Потърсих помощ от адвокат и всъщност знам единствено имената на биологичната си майка. Единственото, което желая, е да я познавам и да разбера дали имам братя и сестри", разказа още жената. 

След като вчера депутатите приеха промените, вече над 2 млн. души у нас ще могат да узнаят своя произход. Според адвокат Йорданка Бекирска една голяма бариера е вече вдигната. Ще бъде създадена Електронна информационна система, в която ще се намират данни и за децата, дадени за осиновяване, както и за кандидат-осиновителите.

Вижте повече в репортажа на Вероника Янкова.