Протест блокира временно движението на Орлов мост в София

В района на Паметника на Съветската армия се събраха представители на БСП, "Левицата!" и "Възраждане"

12.12.2023 | 14:49 Редактор: Вяра Димова

Протест блокира временно движението на Орлов мост в София. Граждани са се събрали пред Паметника на Съветска армия, чийто демонтаж започна днес. Част от тях скандират срещу неговото премахване, а пък други са на място, за да изразят своята подкрепа за демонтажа на монумента. В района на паметника има представители на "БСП за България", "Левицата!" и "Възраждане".

Има засилено полицейско присъствие. Движението в района на Орлов мост вече е пуснато.

Областният управител на София-град Вяра Тодева обяви, че ще бъдат демонтирани най-високите фигури на паметника, припомня БТА. През септември тази година стана известно, че предстои изготвянето на експертна оценка на барелефите и скулптурните композиции на Паметника на Съветската армия за установяване на тяхното състояние, след което ще се премине към следващия етап - изготвяне на проект за преместване, в съгласуване с Министерството на културата. Две седмици след това беше изградено конструктивно скеле.

Миналата седмица Тодева разпореди поставянето на допълнителна ограда около Паметника на Съветската армия, а кметът на район "Средец" Трайчо Трайков съобщи, че предстои демонтаж на фигурите.


1
1 rate up comment rate down comment 1
Ирония
преди 4 месеца
Не бързайте да демонтирате паметника, че скоро ще ви се наложи да го връщате там, където е бил. Затова го пазите- защото усещате, че " съюзниците ви" загубиха войната и скоро ще сменяте господаря. Сигнализирай за неуместен коментар