"Къде е Терзиев, експертизата е митична" - напрежение пред Паметника на Съветската армия

Служители на реда са обградили района

12.12.2023 | 13:47 Редактор: Вяра Димова

69 години, след като е издигнат и поставен, Паметникът на Съветската армия отива в историята. Днес започна неговият демонтаж в присъствието на протестиращи и полиция. Тази сутрин областният управител на София заяви, че се стартират първите стъпки. Ще бъде доизградено скелето, демонтирани най-високите фигури, ще бъде обявена обществена поръчка за реставрация на фигурите, след което ще бъдат поставени на подходящо място. 

Около Паметника се събраха протестиращи и контрапротестиращи хора. На терен има и много служители на реда.

"Някаква експертиза, която казва, че фигурите били опасни. Никой не я е виждал, изключително митична е. Не е публикувана на сайта на Областната управа. Ние предприехме сигнал до прокуратурата, чрез който искаме да бъдат проверени всички действия на длъжности лица дали спазват закона", каза Деян Николов. 

"Моят въпрос е къде е Трайчо Трайков - най-големият поборник на бутането на паметника, къде е Терзиев, защо не е тук?", попита Мая Манолова.

"Може би най-разумното е да си отиде в музея и паметта да бъде за тези, които се интересуват", коментира гражданин.

"Има международни споразумения и договори, които защитават паметника, има пусната жалба да съда, който не се е произнесъл", на мнение е друг гражданин на столицата.


1
2 rate up comment rate down comment 0
ДС ( ДОБРИТЕ СИЛИ)
преди 4 месеца
Бащите и дядовците им целуваха нозете на съветските посланици, а техните деца и внуци целуват #$$$$$$$$$ на американските. Неслучайно Васко Ухото се отрече от цялата си рода, обслужвала "грешното" посолство.На кого ли ще прислужват децата и внуците на настоящите евроатлантици? Става ми смешно, като си помисля, че това ще бъде най- големият им враг......... Сигнализирай за неуместен коментар