Започва демонтажът на Паметникa на съветската армия в София

"Планираме обществена поръчка за реставрацията", каза областният управител на София Вяра Тодева

12.12.2023 | 09:29 Редактор: Искра Ангелова

Демонтажът на Паметника на съветската армия от днес официално започва. Предстои да бъде доизградено скелето около монумента, след което ще се започне с демонтиране на най-високите фигури. После всичко ще бъде сортирано и описано на място.

"Планираме обществена поръчка за самата реставрация, а от там фигурите ще бъдат изложени в Музея на социалистическото изкуство. Разглеждаме и нов терен, който в момента се обследва", съобщи областният управител на София Вяра Тодева, цитирана от БГНЕС.

"Има сериозни пукнатини във фигурите на паметника", обясни още тя.

"Основната причина за разцепването на краката на войника е, че едно време, когато паметникът е монтиран, са налели бетон в краката. С времето водата прониква, зимата тя замръзва, а ледът разцепва отливката", коментира скулпторът Марин Марков.


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нееик
преди 4 месеца
Ще ви се наложи да строите нов , на настоящата Червена армия. Ще има и нов Народен съд.И този път децата и внуците на нац Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Анонимен
преди 4 месеца
Сега спокойно можете да сложите на негово място паметник на Хитлер, или най- добре на Бандера, за да е максимално политкоректно. Сигнализирай за неуместен коментар