България обсъди с още 5 държави режима на внос на земеделски продукти от Украйна

"Не можем да пренебрегнем дъмпинга, който получават нашите производители и изкривяването на пазара", каза министър Вътев

12.12.2023 | 11:28 Редактор: Вяра Димова
България обсъди с още 5 държави режима на внос на земеделски продукти от Украйна

На  среща в Брюксел на министрите на земеделието на България, Полша, Унгария, Словакия и Румъния, на която беше обсъден вносът на земеделски продукти от Украйна, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев заяви, че е готов да подкрепи общи действия на петте държави във връзка с вноса на земеделски продукти от Украйна.

"Важно е да се обърне внимание на Европейската комисия, че в тези страни изкривяването на пазара е по-голямо, отколкото във всички останали държави членки на Европейския съюз. Ние оказваме пълно съдействие на коридорите на солидарността, но не можем да пренебрегваме дъмпинга, който получават нашите производители и изкривяването на пазара", каза министър Вътев.

Той запозна колегите си с постигнатото споразумение на България с Украйна, която вече приема заявления за издаване на лицензи за износ на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица към България. Министърът информира и за режима за обмен на информация между Украйна и България, договорен на регулярни срещи с украинския министър на аграрната политика и храните Микола Солски.

Вътев посочи, че очаква предприетите мерки да увеличат изкупуването на български слънчоглед, който е сред чувствителните стоки.

"Търсим балансирано решение в интерес на българските земеделски производители и преработватели", уточни той. 

Министърът информира колегите си и за проблема на българските животновъди с вноса на сухо мляко от Украйна, който прави дъмпинг на българското прясно мляко и създава напрежение в сектора. Всички министри се обединиха за съвместни действия пред ЕК за намиране на решение на проблемите на ниво ЕС.

Снимка: Министерството на земеделието и храните


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 месеца
А защо само България ги внася,а? Сигнализирай за неуместен коментар